Читај ми!

Делевићева о путу у Немачку

Пут делегације Србије у Берлин 20. фебруара је важан, јер сваки разговор са Немачком може много да донесе Србији и интересима земље да у јуну добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, каже Милица Делевић. Од самог датума важније да грађани схвате потребу и значај реформи, истиче Делевићева.

Председница скупштинског одбора за европске интеграције Милица Делевић изјавила је да је пут делегације Србије у Берлин 20. фебруара важан, јер сваки разговор са Немачком може много да донесе Србији и интересима земље да у јуну добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, али и поручила да је од самог датума важније да грађани схвате потребу и значај реформи.

"Сваки разговор с партерима из Немачке много може да допринесе. Ти разговори нису само прилика у којој објашњавате шта је учињено, већ и помажете другој страни да сагледа урађено и оно што треба учинити у светлу одлуке која се очекује, уз објашњавање да је позитивна одлука најбоља подршка наставку процеса", рекла је Делевић у интервјуу за Нови магазин.

Упитана, како то да се као представница опозиције нашла у државној делегацији уз првог потпредседника владе Александра Вучића и потпредседницу владе Сузану Грубјешић, Делевићева је рекла да је "важно што у Берлин иде и представник парламента".

"Чини ми се логичним да то буде председник Одбора за европске интеграције, што је место које је у овом сазиву припало опозиционој ДС. И као председници Одбора и као чланици ДС која је од настанка посвећена путу Србије у ЕУ, драго ми је да и са ове позиције могу да допринесем том циљу суштински важном за Србију. Неће пола нас - само они који гласају за власт која ће нас једног дана довести до ЕУ - ући у њу, него сви ми", рекла је Делевићева.

Коментаришући могућност да Србији у јуну не буде одобрен датум за почетак преговора и утицај немачких избора на то, Делевићева је рекла да је на Србији да уради све да Извештај који Европска комисија припрема за април буде што позитивнији.

Она је рекал и да је значајно за нас да се тај датум што пре деси, али и још важније успостављање свести да радите добре и важне ствари и да одлука о датуму не мења тај реформски смер.

"Тако и дијалог Београда и Приштине и реформе које нас чекају треба да буду део нашег уверења да крећемо ваљаним путем", нагласила је Делевићева.

У осврту на слабљење подршке јавности европским интеграцијама, Делевићева је рекла да је грађане у почетку обједињавала жеља да живе боље и у стабилнијој земљи, а да их је од ЕУ удаљило решавање великих политичких питања као што су однос са Црном Гором, однос према прошлости оличен у потреби сарадње са Хашким трибуналом и сада решавање косовског проблема.

На питање како су актуелне власти, који слове за национално освешћене, могле лакше да наставе преговоре него претходни из такозваног демократског корпуса, Делевићева је навела неколико разлога, истичући већу и стабилнију скупштинску подршку и јаче упориште међу Србима на северу Косова, опозицију коју чине европске снаге.

"Напокон, ова влада је дошла у тренутку када је већ успостављен дијалог на техничком нивоу и постигнути одређени резултати што је, баш као и хапшење и изручивање оптужених за ратне злочине и важни помаци у регионалној сарадњи, био услов за достигнути ниво у европским интеграцијама. Наравно, то не умањује тежину задатка с којим се суочава ова влада и важност учињеног напретка", рекла је Делевићева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара