Читај ми!

Станковић са представницима Бујановца

Незапосленост, уписивање имена Албанаца на матичном језику у бирачке спискове, двојезично издавању докумената и економска питања била су на тема разговора председника Координационог тела за југ Зорана Станковића и представника локалних власти у Бујановцу.

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић посетио је општину Бујановац. Са представницима локалне самоуправе разговарао је о проблемима становништва, посебно о незапослености, помоћи државе у оживљавању појединих колектива, реализацији уписивања имена Албанаца матичним писмом у бирачке спискове и двојезичном издавању докумената.

Једна од важних тема разговора били су упис у бирачке спискове и изводи из матичних књига за рођене до 2009. године, исписани латиницом, на писму националне мањине. 

"Чињеница је да је упис у бирачке спискове био проблематичан за албанску националну мањину и зато је договорен заједнички састанак са Министарством правде, МУП-ом, локалном самоуправом и Координационим телом", рекао је Станковић новинарима након састанка коме су присуствовали председник општине Бујановац Нагип Арифи, заменик општине Стојанча Арсић и шеф канцеларије за локални економски развој Неџад Бељуљи.

Станковић је објаснио да нека решења везана за упис у бирачке спискове предвиђена законом из 2009. године нису примењива и да стварају проблеме Албанцима, па се стиче утисак да они немају права која су им загарантована Европском конвенцијом.

"Тај проблем је дефинисан и ове године биће решен на обострано задовољство", истакао је председник Координационог тела за југ Србије.

Станковић је за крај априла најавио одржавање Сајма инвестиционих улагања у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, који ће се организовати у сарадњи са ПКС и привредним коморама неколико земаља које имају представништва у Србији.

Према његовим речима, са општинским руководством је разговарао и о проблему запошљавања младих, о укидању стечаја и покретању производње у предузећу "Гумопластика", о проблемима у предузећу "БИВОДА", као и о улагањима у општину везаним за изградњу Одељења Економског факултета из Суботице.

Председник општине Бујановац Нагип Арифи рекао је да је општинско руководство Станковића упознало са економским пројектима који су у току и који се планирају, као и о проблемима са бирачким списковима и матичним књигама.

Како је навео Станковић, Бујановац је једина општина Пчињског округа која је усвојила пројекат запошљавања младих, који почиње 1. марта, а подразумева запошљавање 40 најугроженијих градјана са евиденције Националне службе запошљавања.

Арифи је рекао са Станковићем обишао здравствену станицу у Великом Трновцу, где је министру представљен пројекат уређења корита Трновачке реке који треба да буде реализован у сарадњи локалне самоуправе и Координационог тела.

Станковић ће током дана обићи депонију у Рековцу, у просторијама месне заједнице ће разговарати са грађанима, а потом ће се састати и са представницима предузећа "Пролеће".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара