Читај ми!

Дрецун: Тачијев предлог политички маневар

Предлог Хашима Тачија покушај привидног политичког маневра, рекао Милован Дрецун. Приштина сада покушава провидним дипломатским и политичким играма да елиминише постојеће српске институције на северу и да их интегрише у оно што они зову сопственим, истиче Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је предлог косовског премијера Хашима Тачија покушај привидног политичког маневра и да Приштина сада покушава провидним дипломатским и политичким играма да елиминише постојеће српске институције на северу и да их интегрише у оно што они зову сопственим.

Дрецун је новинарима у Скупштини рекао да, док Србија даје целовит предлог решења питања Косова и тражи заједницу српских општина која би имала аутономију и могла да учествује у косовским институцијама само ако се обезбеди аутономија Косова у границама Србије, Приштина покушава парцијалним решењима у једном прелазном периоду да угаси те српске институције.

"Београд ће сада морати да дефинише одговор на ту Тачијеву иницијативу јер је очигледно да ће на следећем састанку у Бриселу он изаћи са тим, а ради се о покушају привидног политичког маневра којим хоће да прихвате постојеће институције на северу, па да их после интегришу и да се преко ОЕБС-а организују избори само на северу Косова", рекао је Дрецун.

Другим речима, како је указао, Приштина покушава да у једном прелазном периоду угаси институције.

Он додаје и да чињеница да је Тачи изашао са предлогом показује да је предлог Београда позитивно оцењен и да резолуција и платформа са којом је Србија изашла нису само слово на папиру већ да имају тежину и да су прихваћени од међународне заједнице и ЕУ.

На питање шта је договорено на јучерашњем састанку државног врха, Дрецун је одговорио да не зна детаље састанка, али да је очигледно да је усаглашена позиција Београда пред предстојећи сусрет у Бриселу.

Дрецун, који је и посланик СНС-а, додао је да ће представници извршне власти ускоро на Одбору за Косово у Метохију дати информације члановима тог тела и да очекује да ће ускоро шеф Канцеларије за Косово Александар Вулин доћи на седницу Одбора, као и премијер Ивица Дачић када му то време буде дозволило.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара