Позив посланицима да плешу против насиља

Посланица УРС-а Снежана Стојановић Плавшић позвала српске посланике да плешу против насиља над женама. Шеф посланика ДСС-а Слободан Самарџић тражи обавештење од Владе по питању преговора са Приштином и договора о царинама. Демократа Јанко Веселиновић затражио хитно саопштењe o исправности млека.

У делу седнице предвиђене за посланичка питања, посланица Уједињених региона Србије Снежана Стојановић Плавшић позвала је српске посланике да се придруже данашњој глобалној кампањи "Милијарда устаје против насиља", у оквиру које ће људи широм света плесом у истом тренутку скренути пажњу на насиље над женама.

Црногорски парламентарци су се јуче одазвали тој акцији и плесали против насиља над женама. Позивам вас да се данас, када већ нисмо успели да организујемо неку акцију, придружите акцији људи који плешу против насиља над женама, рекла је Стојановић Плавшић. 

Уз напомену да је насиље над женама распрострањено у свету и у Србији, где је свака друга жена изложена неком облику насиља, 46 одсто изложено физичком насиљу, а 46 њих убијено прошле године, Стојановић Плавшић је истакла да су то подаци који треба да нас подигну на ноге не само данас, већ сваког дана.

Демократа Јанко Веселиновић затражио је од Министарства пољопривреде и Министарства здравља да данас хитно саопште да ли је 28 узорака млека, за које је од 300 обрађених узорака утврђено да је вредност афлатоксина на граници дозвољеног, исправно за исхрану или не.

"Утврђено је да је од 300 обрађених узорака млека у 28 вредност афлатоксина на граници дозвољеног. Нису рекли да ли је то испод или изнад границе дозвољеног па тако јутрос нисам сигуран да мајке знају да ли то млеко могу да дају деци или не", рекао је Веселиновић, који је упитао да ли се они који пију такво млеко излажу опасности да им буде оштећена јетра или други органи, јер афлатоксин изазива канцерогене болести.

Док је напредњак Момир Стојановић Министарству правде, државне управе и локалне самоуправе поставио питање када и на који начин ће бити решено питање неизабраних судија за прекршај, шеф посланика ДСС Слободан Самарџић тражи обавештење од владе по питању преговора са Приштином и договора о царинама.

Самарџић тврди да је договорено да приходи на прелазима Брњак и Јариње иду у Фонд за развој, као што је наводио Хашим Тачи, одакле ће се финансирати четири општине на северу Косова. Начин информисања о томе је селективан, а понекад подлеже и фалсификату. Људи на Косову су добро упознати са тим и зато протестују против тога, навео је Самарџић.

ЛСВ је од Министарства просвете затражила информацију колико ће ове године бити укинуто одељења у основним школама широм Србије, будући да се у јавности спомиње цифра од 2.300 одељења, као и колико је разреда прошле године угашено у Србији и у Војводини.

НС је од Министарства здравља затражило да промени Правилник о медицинско техничким помагалима како би се женама које се боре са раком дојке, поред права на протезу за дојку, омогућио и ортопедски грудњак једном годишње.

У Србији се сваке године дијагностификује 4.500 нових случајева, смртност је висока и износи око 6.000 на годишњем нивоу. Жене су у тешкој психолошкој ситуацији и ми имамо обавезу да им олакшамо њихову бол, рекла је Злата Ђерић из те странке.

Посланички клуб СПО-ДХСС поново је покренуо питање ратне одштете од фашистичке Немачке, а владу је упитао да ли постоји споразум Тито-Вили Брант, да ли је он државна тајна и да ли је тачно да је по том споразуму СФРЈ наплатила око милијарду тадашњих марака на име ратне штете, те да ли је тиме то питање закључено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара