Читај ми!

Заједница српских општина – тежиште политике

Захтев за стварањем заједница аутономних општина на КиМ биће тежиште државне политике у преговорима Београда и Приштине, каже Марко Ђурић. Без признања независности Косова, ми стварамо политички амбијент у коме можемо да кажемо да су обе стране задовољиле минимум својих интереса, а ми у потпуности очували свој уставни поредак, истиче Ђурић.

На састанку државног врха у Председништву Србије постигнуто је апсолутно јединство по питању наставка преговора Београда и Приштине, у које Србија улази "самопоуздано и са јасним циљем", рекао је Марко Ђурић, саветник председника Републике. 

Приштини ће бити предложено формирање заједнице српских општина на Косову и Метохији, потврдио је Ђурић, гостујући у Дневнику РТС-а. 

Говорећи о томе у каквој би вези била заједница српских општина са Србијом, Ђурић је рекао да су Резолуција Народне Скупштине и Платформа у том смислу недвосмислени.

Ђурић је објаснио да оног момента када буде постигнуто решење у политичком дијалогу, у Србији треба да буде усвојен уставни закон о спровођењу Устава којим би одређене надлежности биле поверене аутономној покрајини.

"У оквиру тога, дакле, у оквиру те аутономне покрајне којој би био поверен већи део надлежности који она сада де факто врши без наше сагласности, била би успостављена заједница аутономних општина која би имала своју скупштину, своје извршно веће које би на конкретан начин утицало на област унутрашњих послова, на област правосуђа у првој и другој инстанци, на разне друге области живота које су од виталниог значаја за опстанак не само наше заједнице на КиМ", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, постоје и припадници других заједница који су заинтересовани за овакав вид аранжмана у односима.

"Ми тиме,гарантујемо очување наше уставно-правне позиције, али и остављамо простор Приштини да сачува своју политичку и правну фикцију о свом тренутном статусу који нас ни на који начин не обавезује", рекао је Ђурић.

"Без било каквог имплицитног или експлицитног признања независности Косова, ми стварамо функционални политички амбијент у коме можемо да кажемо да су обе стране задовољиле минимум својих интереса, а ми у потпуности очували свој уставни уставни поредак. И што је много важније, дакле у једној тешкој ситуацији, створили предуслов да наша заједница на КиМ јача и да нашим преданим радом осигурамо да наше присуство на Косову буде трајног карактера", истакао је Ђурић.

Влада Србије има пун мандат да ове преговоре спроведе и има пун мандат да заступа ставове који су изнети и у платформи и у резолуцији коју је усвојила Скупштина, а који, уверен је Ђурић, омогућавају довољан простор за постизање компромиса.

Ђурић каже да пре сваког састанка у Бриселу стоји велики рад стручних владиних тела, а да је састанак на коме се утврђују правци државне политике само круна укупних политичких активности и у Скупштини, и у Влади, и у Кабинету председника Републике.

У том смислу, с обзиром на чињеницу да су се сви значајни политички актери у земљи договорили око тога да захтев за стварањем заједница аутономних општина на КиМ буде тежиште државне политике по свим темама које се отварају у Бриселу, није било потребе за претерано екстензивном дискусијом о томе и сви модалитети за преговоре већ су разрађени и спремни, рекао је Ђурић.

Коментаришући могућност за добијање датума за почетак преговора с ЕУ, саветник председника Србије навео је да је у претходних неколико месеци у Србији било суштинских помака.  

"Мислим да можемо с пуним правом да кажемо да Србија захтева и очекује да јој се пружи позитиван сигнал у наставку европских интеграција. Захтевамо и очекујемо добијање почетка преговора", рекао је Ђурић.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара