Читај ми!

Посланици о Нати Месаровић

Скупштина Србије расправљала о престанку функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић. Министар Никола Селаковић рекао да је Ната Месаровић изабрана мимо процедуре коју прописује Устав и закони Србије. Жустра полемика ЛДП-а, ДС-а и Селаковића о процедуралним разлозима за разрешење председника ВКС.

21.05 - Завршена седница Скупштине Србије. Скупштина рад наставља у уторак, 19. фебруара.

20.50 -  Министар правде Селаковић поручио да у покретању поступка за престанак функције Нате Месаровић нема реваншизма нити политичке егзекуције.

14.54 - Посланици опозиције тврде да је одлука о престанку функције Нате Месаровић политичка и да није поткрепљена агрументима. 

11.45 - Оштра полемика посланика ЛДП-а, ДС-а и министра правде о процедуралним разлозима за разрешење председника ВКС.

11.10 - Министар правде Никола Селаковић образложио разлоге за престанак функције Нате Месаровић, истичући да је изабрана мимо процедуре коју прописује Устав и закони Србије. 

10.20 - На почетку седнице Скупштине Србије, на чијем дневном реду је расправа о Нати Месаровић, посланици искористили право да поставе питања.

На предлог Високог савета судства, Скупштина Србије расправљала о престанку функције председнице Врховног касационог суда (ВКС) Нате Месаровић, чему се противе ДС и ЛДП.

Министар правде и представник Високог савета судства (ВСС) Никола Селаковић образложио је пред парламентом разлоге за престанак функције Нати Месаровић, истичући да је изабрана мимо процедуре коју прописује Устав и закони Србије.

"На Скупштини Србије је да овакву ситуацију отклони тиме што ће донети одлуку о престанку функције и створити услове да се спроведе поступак за избор новог председника, како је предвиђено Уставом и законима, рекао је министар посланицима.

Према његовим речима, Устав у члану 144 изричито приписује начин избора председника највише судске инстанце, односно председника ВКС, где је прецизирано, поред осталог, да је за тај избор потребно и мишљење опште седнице ВКС и надлежног скупштинског одбора, док избор на функцију обавља Скупштина.

Селаковић је додао да позитивни прописи не говоре о томе шта треба урадити у случају када је носилац једне од три највише функције у земљи изабран на начин противан Уставу, а ово је таква правна ситуација.

Поставило се и питање легитимације ВСС, навео је минстар и истакао да је једино ВСС могао Скупштини да предложи доношење такве одлуке, јер је то једини правно могућ и правно валидан начин.

Правна нелогичност 

Министар је подсетио да је 20. децембра прошле године Уставни суд донео одлуку којом је утврдио да члан Закона о судијама није у сагласности са Уставом, а да Устав у члану 144 изричито приписује начин избора председника највише судске инстанце.

У образложењу УСС стоји да је угоржено јединство правног поретка. У нашој земљи је већ дуже присутна пракса да се преписују закони, а тамо где је изричитио и јасно да треба применити Устав, не треба идентичну одредбу преписивати у закон. Овде је реч о правној нелогичности", рекао је Селаковић.

Министар Селаковић додао је да Скупштина расправља о одлуци УСС, што јесте правно нелогично, али је једини правни пут да се изађе из постојеће ситуације.

Селаковић је навео и да се поставило питање легитимације ВСС и да ли је тај савет могао скупштини да предложи доношење такве одлуке. "На скупштини је да овакву ситуацију отклони тиме што ће донети одлуку о престанку функције и створити услове да се спроведе поступак за избор како је предвиђено Уставом и законима Србије", закључио је Селаковић.

Полемика због Месаровићеве

Расправа о престанку функције председници Нати Месаровић почела је укрштањем правних аргумената посланика ЛДП-а, ДС-а и министра Селаковића о побрканим јабукама и крушкама, процедурама и довођењем у питање потребе да Скупштина расправља о том предлогу.

У жестокој полемици министар Селаковић сликовито је објаснио посланицима начин на који је Месаровићева изабрана на функцију председнице ВКС.

"Замислите да је председник Скупштине изабран пре сваког од вас, неко вам је изабрао председника Скупштине, онда посланике. Замислите да је претходни сазив донео закон по коме је тако нешто могуће, а Устав каже да то није могуће", рекао је Селаковић.

Посланици опозиције оцењују да је одлука о престанку функције Нате Месаровић политичка и тврде да није поткрепљена никаквим аргументима представља "правно насиље".

Посланик ДС-а Борислав Стефановић рекао је током расправе да је одлука о смени председнице Врховног касационог суда "штетна по наш, иначе, тешко болестан правосудни систем".

"Требало је да промените закон и ми би смо вас подржали, а не да дођете овде и да вршите егзекуцију Нате Месаровић", нагласио је Стефановић.

Селаковић је негирао да је предлог за престанак функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић политичка смена и одбацио примедбе опозиције да неко спроводи "лични рат са њом, јер је имала снаге да осуди убице премијера Зорана Ђинђића".

"Пуцањ у премијера Зорана Ђинђића био је пуцањ у Србију. Ја сам срећан што је ова земља и њено правосудје смогло снаге да осуди убице и немам проблем да то кажем. Онај ко би имао проблем да то каже имао би проблем са самим собом", рекао је министар Селаковић одговарајући шефу посланичког клуба ДС-а Стефановићу.

Стефановић је констатовао да неко можда спроводи лични рат са том женом и затражио од министра да га, као представник извршне власти, разувери у вези са тим.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић критиковао је министра Селаковића, наводећи да је све што је у образложењу предложене одлуке рекао нетачно.

"Уставни суд Србије није тражио ову седницу, није захтевао смену Нате Месаровић. Будите политичар са карактером или пустите Оливера Антића да ту седи, пошто сте извршилац његових налога. Овде се у потпуности негира елементарни постулат нормалног друштва, а то је равноправност законодавне, извршне и судске власти, а ње нема уколико министар нема храбрости да каже да је он покренуо иницијативу", рекао је Јовановић.  

Посланик ЛСВ-а Драган Андрић поновио је да ће та партија гласати против те одлуке, јер разлози за престанак функције Нате Месаровић нису јасно опредељени.

Посланик СВМ-а Ласло Варга оценио је да је тешко дефинисати суштину данашње расправе и рекао да та партија неће подржати одлуку о престанку фунцкије председнице Врховног касационог суда.

Посланици воде обједињену расправу о престанку функције председници ВКС, предлогу одлуке о разрешењу члан Националног савета за културу, о предлогу одлуке о утврђивању састава Комисије за праћење спровођења Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација "Жене, мир и стабилност".

Селаковић: Нема реваншизма

Министар правде одбацио је оцене Демократске странке и Либерално демократске партије да је припремање одлуке о престанку функције председнице Врховног касационог суда Србије Нате Месаровић, политичка егзекуција и реваншизам.

"Ово данас није никакав реваншизам нити кажњавање, али неко треба да сноси одговорност за катастрофално урушавање правног система у Србији", поручио је Селаковић на крају дебате о престанку функције Месаровић.

Србија је дошла до парадокса да њено правосуђе изгледа јадније и несрећније него у време једнопартијског система, оценио Селаковић.

"Остаје нејасно из дискусија појединих посланика да ли одлуку Уставног суда треба поштовати. Разумем ситуацију у којој актуелни председник ВКС сматра да ту одлуку не треба поштовати, а да је постојао делић кредибилитета после одлуке Уставног суда тај неко би поднео оставку и тиме показао да је достојан вршење тако велике и одговорне функције, али до тога није дошло", указао је министар.

Говорећи о другим темама, министар Селаковић је негирао да ће бити укинут суд у Косовској Митровици.

"Неко је рекао да желимо да укинемо суд у Косовској Митровици, то је неистина", рекао је Селаковићи и упитао ко је укинуо судове Приштини, Вучитрну, Обилићу и другим градовима на Косову и Метохији 2009. године.

Скупштина Србије рад наставља у уторак, 19. фебруара разматрањем амандмана на измене Закона о ВБА и ВОА, а сутра ће бити одржана свечана седница поводом Дана државности.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије