Путина очекују у Србији до краја године

Амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић рекао да ове године у Србији очекују посету председника Русије Владимира Путина. У току су припреме за споразум о стратешком партнерству две државе и Путинова посета могла би да буде искоришћена за потписивање тог документа, каже Терзић.

У Србији ове године очекују посету председника Русије Владимира Путина, изјавио је данас у Москви амбасадор Србије Славенко Терзић.

Терзић је на конференцији за новинаре поводом Дана државности Србије који се обележава 15. фебруара, рекао да су тренутно у току припреме за споразум о стратешком партнерству између двеју држава и да би Путинова посета могла да буде искоришћена за потписивање тог документа.

Амбасадор, који је предао акредитивна писма Путину 24. јануара ове године, констатовао је да се политички, економски и културни односи између Србије и Русије развијају веома добро и подсетио да је председник Русије посетио Београд једном, а српски председник Москву два пута.

Он је, такође, поновио да Србија није спремна да због уласка у ЕУ призна независност Косова.

Према његовим речима, Србија жели да води преговоре са представницима албанске мањине и спреман је да косовским Албанцима пружи највиши могући степен аутономије.

"Али, ми никада нећемо признати Косово као државу", подвукао је Терзић, преноси Итар-тас.

Терзић се захвалио Русији која је увек подржавала Србију по том питању.

Амбасадор је додао да европски партнери не разумеју у потпуности проблем уништавања српског културног наслеђа на КиМ, преноси РИА Новости.

Међутим, без обзира на то, Србија се спрема за чланство у ЕУ, додао је Терзић.

Говорећи о могућности да српска страна купи руске авионе МИГ -35, амбасадор је рекао да се то питање разматра и да Србија очекује да "Србији ти авиони буду продати по нижој цени".

Амбасадор је, такође, упозорио на ризик од новог рата на Балкану као последицу уједињења свих Албанаца.

"Премијер (Албаније) Сали Бериша је више пута поновио идеју уједињења свих Албанаца на Балкану. То би могло да доведе до новог балканског рата, јер идеја 'велике Албаније' укључује и Србију, Црну Гору, Македонију, па чак и Грчку. То су опасне игре, које имају одређену подршку западних савезника Албанаца, који се врло толерантно односе према Беришиним изјавама", рекао је Терзић.

Такође, амбасадор упозорава да је драстичан раст радикалног ислама на Косову постао проблем за читаву Европу, јер са Косова продире и у друге европске државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара