Читај ми!

ЛДП: Граница између цркве и политичог деловања

Легитимно је да СПЦ оформи радне групе које би се бавиле црквеним питањима, али морају постојати границе између улоге цркве и политичког деловања, рекао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић изјавио је да је легитимно да Српска православна црква (СПЦ) оформи радне групе које би се бавиле црквеним питањима, али да морају постојати границе између улоге цркве и политичког деловања.

"Потпуно је легитимно формирати радне групе које би настојале да реше проблем манастира СПЦ на Косову и које би се бавиле решавањем црквених питања", рекао је Јовановић новинарима у Скупштини Србији.

Јовановић је рекао да је Црква у претходном периоду лутала између политике и улоге коју би требало да има у уређеном друштву.

Лидер ЛДП-a је додао да "нема ништа против СПЦ", али да морају постојати границе између улоге цркве и политичког деловања.

"Ако је иницијатива која се помиње у јавности усмерена ка решавању проблема црквене организације на Косову, онда то не треба да забрињава, али ако је иницијатива израз континуитета у деловању цркве које је било веома штетно по Србију, имамо пуно разлога за забринутост, јер нам је најмање потребна још једна грешка такве врсте", додао је Јовановић.

Упитан о најавама да би Србија требало да укине своје институје на Косову, Јовановић је казао да се односи Београда и Приштине не могу нормализовати уколико Београд кроз паралелне институције настоји да задржи своје присуство на Косову.

Додао је да ће чланство Србије у ЕУ бити резултат вишегодишњег процеса у којем ће се Србија суочити са бројним проблемима.

"Без Косова пред нама је 300 препорука Европске комисије ни на једну од њих нисмо одговорили. Не бих везивао ни стављао знак једнакости између решавања косовског проблема и чланства Србије у ЕУ, али је потреба нас у Србији да почнемо да живимо у миру сами са собом и са онима који се налазе поред нас а то су између осталих косовски Албанци", рекао је Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара