Читај ми!

Нема укидања институција на Космету

Српске институције на Косову и Метохији неће бити укинуте, рекао председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. Укидања неће бити посебно док се не дође до свеобухватног договора око Косова и Метохије и положаја српске заједенице, прецизирао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да српске институције на Косову и Метохији неће бити укинуте, посебно док се не дође до свеобухватног договра око Косова И Метохије и положаја српске заједенице.

Нема укидања институција док се не постигне свеобухватан договор око питања Косова. Ако би се тај договор постигао онако како смо га предложили у Платформи онда би смо формирали заједницу српских аутономних општина, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Дрецун, који је и посланик СНС-а, прецизирао је да је Влада Платформом понудила решење које би могло да буде одрживо, а то је суштинска аутономија за Косово и Метохију унутар граница Србије и уколико би се постигао договор око тога у оквиру те аутономије могла би да се формира заједница српских аутономних општина.

То значи да би Срби имали своју аутономију унутар те аутономије, тада би било беспреднетно функцинисање постојећих институција, објаснио је Дрецун, који је нагласио да док не дође до тог свеобухватног договора нема могућности за укидање српских институција, јер је то једини начин да Срби остану на Косову.

Нисмо спремни ни по коју цену да укидамо те институцие док се евентуално не постигне свеобухватан договор. До тада ми ћемо их јачати, јер је то једини начин да заштитимо народ и да му омогућимо да опстане, поручио је Дрецун.

На питање да ли ће Србија добити датум за почетак преговора са ЕУ, Дрецун је рекао да је Србија учинила све што је могла да нормализује односе са Приштином, показала вољу и дијалог подигла на политички ниво, а да је Приштина та која злоупотребљава тренутак у коме Србија очекује датум за почетак преговора са ЕУ.

Дрецун сматра да ако Брисел буде процењивао на основу онога што је Србија урадила, земља ће добити датум, а уколико буде оцењивао на основу нереалних захтева Приштине онда вероватно нисмо близу том датуму.

Он ипак верују да ће Брисел стање процењивати на основу онога што је заиста урађено на решавању проблема Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара