Читај ми!

Француска подршка европском путу Србије

После разговора са француским званичницима потпредседница Владе Сузана Грубјешић рекла да Француска подржава Србију у напорима да у јуну добије датум за почетак преговора са ЕУ постало извесно. Грубјешићева истакла да су за добијање датума кључни динамика дијалога са Приштином и успех у постизању видљивог и одрживог напретка по том питању.

Француска подржава Србију у напорима како би додељивање датума у јуну за почетак преговора са ЕУ постало извесно, рекла је потпредседница Владе Сузана Грубјешић, истакавши да су за то кључни динамика дијалога са Приштином и успех у постизању видљивог и одрживог напретка по том питању.

У оквиру прве званичне посете Француској, Грубјешић се састала са француским министром за европске послове Бернаром Казневом и саветником председника државе Франсоа Оланда Полом Жан Ортизом, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

Грубјешићева је, након састанка, истакла да је од саговорника добила пуну подршку за проевропску политику нове владе, али и да они пажљиво посматрају шта се у Србији ради и каква је динамика, пре свега, дијалога са Приштином.

"Французи очекују да поштујемо закључке Европског савета из децембра прошле године, ту је тачно наведено шта треба да се уради, а оно што је кључно и што сви понављамо, али од тога не можемо да побегнемо, јесте напредак у дијалогу са Приштином и то је оно што све њих интересује", рекла је Грубјешић у изјави Танјугу.

Она је додала да последњи сусрети председника Србије Томислава Николића и премијера Ивице Дачића заиста доприносе видљивом напретку у такозваној нормализацији односа са Приштином.

Током данашњих разговора посебно је наглашено да Србија треба да настави и са унутрашњим реформама, нарочито у областима борбе против корупције, реформе правосуђа и економије, наводи се у саопштењу.

"Са великим задовољством сам информисала саговорнике о напретку Србије на свим пољима, од економије преко борбе против организованог криминала и корупције до исправке из претходне реформе правосуђу и они то знају и цене", рекла је Грубјешић.

Она је напоменула да су јој оба саговорника рекла да треба одржати моментум реформи, што ће рећи, како је навела, да је "потребна стабилност да би Србија наставила да овако добро ради као у последњих неколико месеци јер тај напредак је видљив, то нико не може да оспори".

"Ми смо са речи врло брзо прешли на дела и резултати су видљиви", истакла је Грубјешићева.

Потпредседница Владе је својим саговорницима поновила јасан став Србије да жели да буде део породице европских народа и да су све снаге Србије фокусиране да до јуна добијемо датум за почетак преговора са ЕУ, јер би свако одлагање добијања датума за Србију било, најблаже речено, обесхрабрујуће.

Такође, потпредседница ће се сутра обратити у Националној скупштини Француске на седници Комитета за спољне послове, где ће посланике упознати са активностима српске владе на пољу европских интеграција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије