Читај ми!

Живот повратника у Истоку

У Истоку, од неколико хиљада Срба, данас живи тек десетак. Вратили су се 2006. године. Наглашавају да са комшијама Албанцима немају проблема. Саграђене и обновљене куће за повратнике пропадају, а неке су на продају.

Од неколико хиљада Срба, у Истоку данас живи њих десетак. Углавном старији, и једно дете. Послом су везани за околна српска села.

Преостали Срби у Истоку кажу да, осим међусобно, готово да немају са ким да говоре на свом језику. У Исток су се вратили 2006. године.

Милорад Божовић каже да је урађено 46 кућа. "Само шест-седам кућа функционише, а на другим нису ни отварана врата", прича Божовић.   

Парох у Истоку Јовица Влашковић каже да је најбитније отворити амбуланту и школу. "Ево, рецимо, моја ћеркица када крене у први разред овде нема школе. Једино има у Осојану или Црколезу, које су далеко одавде 20 километара", прича парох Јовица.  

Постојао је план за градњу школе и амбуланте у Истоку, јер је, у почетку, међу повратницима било 12 деце. За неуспех повратка окривљују локалне представнике.

"Нас је било тада 22 на списку. По уредби Владе Србије и доприносу повратка, сви би људи овде били ситуирани, имали би приход, плату, а дају повратак и очувању ове територије", каже Момир Вулић.

Саграђене и обновљене куће Срба у Истоку пропадају, а неке су на продају. Са комшијама Албанцима немају проблема.

"Никад ми камен нису бацили у двориште, никада псовку неку да изазову. Не могу да кажем да је лоше", прича Божовић.

На питање како остварују нека своја права овде, Божовић каже да Албанци "не остварују права када не ради нико ништа". 

У центру вароши обновљена црква посвећена свецима Петру и Павлу, која је, заједно с парохијским домом, била запаљена у мартовском насиљу 2004. године.

"Касније 2007, 2008. године су обновили парохијски дом и цркву у Истоку. Од 2010. је стављена у службу, да се врши литургија недељом и празницима", прича парох Влашковић.  

Остаци порушених и запаљених кућа сведоче да је у Истоку живело неколико хиљада Срба. Камен са старих кућа данас разноси и користи ко стигне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара