Читај ми!

Петровић се жали на одлуку о искључењу

Некадашњи функционер ДС Душан Петровић поднео жалбу Статутарној комисији те странке на одлуку о његовом искључењу. Одлука Извршног одбора ДС-а незаконита и неуставна, рекао Петовић и додао да је реч о лошем потезу Драгана Ђиласа, који води реваншистичку политику.

Бивши функционер ДС-а и посланик Скупштине Србије Душан Петровић поднео је жалбу Статутарној комисији ДС-а на одлуку да буде искључен из странке није желео да врати посланички мандат.

Петровић је у жалби због повреде Уставом гарантованих политичких права и слобода и због одлуке о дисциплинској мери, навео да није прекршио партијску дисциплину.

У жалби, коју је Петровић поделио новинарима у парламенту, додаје се да ниједним општим актом странке није предвиђено да престанак чланаства у ДС наступа у ситуацији када посланици ДС који су били министри у Влади Србије не желе да врате мандате посланика странци, која ће даље одлучити шта ће са њима радити.

Подносиоци жалбе, а поред Петровића ту су и посланици Бошко Ристић, Слободан Хомен, Небојша Зеленовић и Миодраг Ђидић, пише да је одлука о исључењу из странке противна Уставу и достигнутим међународним стандардима, па је на основу тога захтев председника странке Драгана Ђиласа за испуњењем такве одлуке противуставан и неморалан.

Председник странке, као подносилац предлога за покретање дисциплиноског поступка и Извршни одбор ДС доношењен одлуке поступају противно основим начелима организовања и деловања странке, пише у жалби.

Петровић је раније данас новинарима у Скупштини рекао да очекује да ће жалба бити усвојена и да ће Статутарна комисија врло брзо донети одлуку.

"Верујем у Статутарну комисију, јер тамо седе правници, а не лаици", рекао је Петровић.

Упитан шта ће да уради ако његова жалба не буде прихваћена, рекао је да не треба прејудицирати и да треба сачекати да се одлука донесе.

Он је навео да је одлука Извршног одбора ДС-а да га искључи из странке незаконита, неуставна, супротна европским стандардима, правилима Социјалистичке интернационале и супротна Статуту ДС-а.

"Ово је лош потез Ђиласа. Он води реваншистичку политику", рекао је Петровић и истакао да је циљ Ђиласа да "сколни сваког ко има способност и ауторитет".

Петровић је рекао да брани ДС исто као што се борио за ту странку протеклих 20 година, и да сматра да Статутарна комисија "може да одбрани ДС".

Одлука Статутарне комисије ДС-а биће другостепена и коначна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара