Читај ми!

Орден јапанском амбасадору

Председник Томислав Николић састао се са одлазећим амбасадором Јапана Тошијем Цинозакијем и том приликом му уручио Орден српске заставе другог реда.

Председник Србије Томислав Николић одликовао је одлазећег амбасадора Јапана Тошија Цунозакија орденом српске заставе другог реда за заслуге за учвршћивање мирољубиве сарадње два народа.

Николић је Цунозакију захвалио на великом пријатељству и свему што је урадио за Србију током свог мандата.

"Ви своју Србију нисте заборављали ни када је Јапан преживљавао најтеже дане у послератној историји. Колико год да је требало Јапану проналазили сте део који је стизао у Србију", истакао је Николић.

Он је поручио да, када би држава домаћин и њен председник могли да утичу ко ће да буде амбасадор и колико ће да му траје мандат, Цунозаки не би ни путовао назад у Јапан.

"А сада, кад одете, знам да Ваше срце остаје у Србији", рекао је Николић и додао да ће и Цунозакијев наследник у Београду бити дочекан као пријатељ.

Цунозаки је, додао је Николић, учинио оно "што скоро ни господ Бог није могао", саставио је Јапан и Србију, и зато орден иде "на праве груди, у праве руке и у праву државу".

"Никад нећу да заборавим да Јапан, у свим овим нашим страдањима, никад није био само на једној страни и никад није потпуно следио оне који су тражили да се буде само на једној страни", рекао је Цунозаки.

Цунозаки је, наглашавајући да орден не прима само у своје, већ и у име државе Јапан, навео да се за четири године трудио да се и службено и приватно ангажује за унапређење и учвршћивање односа две земље и да сада може са поносом да каже да му је боравак у Србији био успешан.

Он је подсетио да је Јапан у протеклом периоду укинуо визе за грађане Србије, одобрио кредит термоелектранама "Никола Тесла", а влада те државе је стално Србији давала подршку кроз донације у разне секторе.

"Најдубље сам захвалан што су грађани земље у којој сам био амбасадор, у тешким тренуцима за Јапан након катастрофалног земљотреса и цунамија у марту 2011. године показали своју солидарност и прикупили скоро три милиона долара помоћи", нагласио је Цунозаки.

Цунозаки је поручио да ће и после повратка у Јапан наставити да се залаже за унапређење односа са Србијом и да верује да ће веза две земље у будућности бити још јача.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара