Читај ми!

Вучић о Дачићу и изборима

Верујем да Ивица Дачић није починио кривично дело, али то ће морати да кажу надлежне државне институције, рекао први потпредседник Владе Србије Александар Вучић. Одлука да не буде превремених избора у интересу грађана, рекао Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да верује да премијер Ивица Дачић није починио кривично дело приликом сусретања с припадником Шарићевог клана Родољубом Радуловићем, али да ће коначан одговор на то питање морати да дају надлежне државне институције.

"Верујем да он није починио кривично дело, а то што ја верујем не значи ништа, то ће морати да кажу надлежне државне инсититуције, а ако кажу другачије...", рекао је Вучић у емисији "Став Србије" на ТВ Прва.

Вучић је рекао и да је свим службама прослеђен захтев од тужилаштва за прикупљање обавештења у вези са тим случајем и да ће службе све што открију доставити надлежном тужиоцу.

Према његовим речима, из безбедносних служби није у јавност изашла информација о састанку Дачића са чланом нарко картела Родољубом Радуловићем.

На питање зашто се не објави свих 130 дискова на којима се налазе подаци о праћењу комуникације државних функционера са припадницима Шарићевог клана, Вучић је одговорио да нико од јавности неће ништа да сакрије, али да се знају процедуре деловања надлежних органа.

"Све је буквално урађено по процедури, ПО је прослеђен службама, оне ће проследити документацију, а неће се причати да ли је Драгољуб Мићуновић јео рибу и са ким, него ко је и да ли је починио кривично дело. Ако се утврди да је неко починио кривично дело, одговараће пред законом ове земље", рекао је Вучић и додао да се управо на тај начин граде институције.

Вучић, који је и координатор свих служби безбедности, рекао је да је уверен да ће у првој половини ове године бити ухапшен Дарко Шарић, оптужен за шверц више тона кокаина из јужне Америке.

"Не могу стопостотно да обећам, али сам уверен да ћемо у првој половини ове године обавити тај посао. Његово кретање је уже и ограниченије него раније", рекао је Вучић.

На питање да ли се Шарић налази у Швајцарској, Вучић је одговорио да и да је то тачно, таква инфомација се не би појавила у медијима.

Наводећи да је разговарао са амбасадорима западних земаља, који су против избора, први потпредседник Владе каже да је сам, на основу интереса грађана, одлучио да превремених избора не буде.

На питање да ли ће избори у Београду и Војводини бити компензација за изостанак избора на републичком нивоу, Вучић је одговорио да се СНС, која у овом тренутку можда и највише о томе одлучује, није тиме бавила и да "политички реваншизам, ако нема озбиљније аргументације, није добар".

"Нисмо се тиме бавили и мислим да тиме показујемо врсту одговорности и озбиљности - политички реваншизам, ако нема озбиљније аргументације није добар ни у Београду, ни у Војводини", рекао је Вучић.

Пресуде до краја године

Вучић каже да до краја године очекује прве правоснажне пресуде оптуженима за организовани криминал и корупцију, за случајеве које је покренула садашња власт.

Рекао је и да је свестан да поједини оптуженици који имају стотине милиона евра неће седети скрштених руку и мирно чекати пресуде већ да ће радити против њега.

"Нисам толико глуп да очекујем да они који имају стотине милиона евра и милијарде само чекају правоснажне пресуде, а да ништа не предузму", рекао је Вучић.

Потпредседник Владе је истакао да земљу очекују болни резови, попут професионализације државне управе, као и да није сигуран да у једном тренутку неће бити превремених избора.

Говорећи о датуму за почетак преговора са ЕУ, Вучић је рекао да страхује да ће европски пут Србије бити угрожен ако земља у јуну не добије тај датум и да ће то предочити и немачким званичницима када се са њима састане.

Вучић је рекао да ће немачком министру Гвиду Вестервелеу на предстојећим састанцима пренети да би изостанак датума за почетак преговора са ЕУ угрозио европски пут Србије не зато што то жели Влада већ због тога што би то било лоше примљено у јавности.

"У свести људи би било да су неки други који нису бољи од нас добили не само датум него и чланство у ЕУ и ја са тим могу да се сагласим", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да добијање датума 50 одсто зависи од преговора о Косову, а 50 одсто од спроведених реформи.

Потпредседник Владе је рекао да Србија треба да учествује у дијалогу са косовским властима не зато што је неко приморава на то, већ зато што је то у њеном интересу.

"Србија треба да учествује у дијалогу не зато што је натерана него зато што ми наше проблеме морамо да решавамо разговорима. Ја знам да ово не воли ни мој син када чује, ни не знам ко све, али не и неко ко има ширу визуру, јер ми нисмо сами на свету", рекао је Вучић.

Вучић је упозорио и да сваки евентуални лош сигнал из Београда представља проблем и инвеститорима који желе да улажу у Србију. 

Број коментара 95

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се