Читај ми!

Стање на југу боље него што се приказује

Ситуација на југу Србије много стабилнија, него што се то приказује у медијима, рекао Зоран Станковић. Југ Србије нема никакве везе са дешавањима или разговорима у вези са Косовом, што је јасно ставила до знања и међународна заједница, рекао председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа.

Председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зоран Станковић оценио је у интервјуу ФоНету да је ситуација на југу Србије много стабилнија, него што се то приказује и види у медијима.

"Дуги низ година ми овде немамо никакве националне ексцесе, имамо мирну ситуацију", рекао је Станковић и додао да "људи на простору ове три општине стоички подносе проблеме са којима се свакодневно боре".

Станковић је нагласио да југ Србије "нема никакве везе са дешавањима или разговорима у вези са Косовом", што је "јасно ставила до знања и међународна заједница".

"То што неко покушава вештачки да проблеме на југу Србије доведе у неке преговоре је чисто политичко понашање", ценио је Станковић.

Како је истакао Станковић, " бавиће се решавањем економских питања и живота и рада људи на том простору" и за април најавио Сајам инвеститора, на којем очекује да ће се подстаћи улагање у општине Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Станковић "нема никаквих сазнања" и "не бих хтео да коментарише" спекулације око наводне размене територије Бујановца и Прешева за север Косова.

"Постоји веома велики број тема које се коментаришу у нашој јавности и мислим да се исцрпљујемо коментарисањем догађаја или идеја које нису утемељене у стварности", објаснио је Станковић.

Он је подсетио да ни раније није желео да коментарише сваку изјаву о југу Србије, јер сматра да не би требало дизати тензије, већ радити на терену.

Упитан зашто изјаве о догађајима на југу Србије није давао он, као шеф Координационог тела, већ људи који су задужени  за Косово и Метохију, Станковић је одговорио да би то њих требало питати.

"Наш став је кристално јасан: ми желимо да сарађујемо на југу Србије са свима онима који то желе и да заједнички решавамо проблеме људи тамо", објаснио је Станковић.

Станковић је рекао да је "убеђен" да ће проблем око споменика погинулим припадницима ОВПМБ у Прешеву и споменика Жандармерије код Лучана бити решен "конструктивним договором".

"Убеђен сам да ће тај договор бити постигнут и да ћемо без неке велике еуфорије решити проблем једног и другог споменика", прецизирао је Станковић и објаснио да би питање споменика требало да се решава у оквиру законске процедуре.

Упитан о изјавама албанских политичара са југа Србије да држава није спровела сопствени план решавања проблема на том подручју, усвојен још 2001. године, Станковић је подсетио да су у "реализацији такозваног Човићевог плана учестовали људи који су и данас активни у ове три општине".

"Зашто га нису реализовали је питање на које би они требало да одговоре. Ако они нису успели, можда није лоше да неко други из нихове средине реализује тај план", сматра Станковић.

"У границама финансијских способности државе, ми ћемо покушати да реализујемо те договоре", најавио је Станковић.

Он мисли да су "веома лако дата обећања у неким протеклим временима допринела неповерењу између људи који живе на том простору и оних који су, у име државе, обећали реализацију тог плана".

"Морамо да будемо реални у свему томе, а људи ће схватити шта је истина и шта може да се уради тек када виде да ми планове и реализујемо", нагласио је Станковић.

На питање да ли албански политичари и даље учествују у раду Координационог тела, Станковић је рекао да у том телу постоји коректна сарадња, "која до данашњег дана није прекидана".

"Локална самоуправа, Координационо тело и Влада Србије желе а и на овом простору људи живе много боље и да им стандард буде бољи", истакао је Станковић, али је напоменуо да "Координационо тело нема ингеренције да се меша у надлежности локалних самоуправа".

"Оно је само један спој између општина и Владе Србије", објаснио је Станковић, да би се лакше реализовали сви они захтеви који ће помоћи и створити боље услове људима који живе на овом простору.

Упитан да ли он лично и Координационо тело имају пуну подршку Владе Србије, Станковић је рекао да је тај однос "коректан".

"Очекујем да ће у наредном периоду сви субјекти који учествују у животу и раду у ове три општине узети учешће у заједничком раду", нагласио је Станковић.

Према његовим речима, "не би требало изјавама оптерећивати ситуацију, већ конкретно радити на решавању проблема".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара