Читај ми!

Кфор гарантује безбедност Дечанима

Кфор ће спречити сваки насилни покушај усмерен према манастиру Дечани, каже командант Кофра Фолкер Халбауер, након састанака са епископом рашко-призренским Теодосијем и игуманом Савом Јањићем. Ситуација у манастиру мирна, али неизвесна, саопштава Епархија.

После одвојених састанака команданта Кфора Фолкера Халбауера са епископом рашко-призренским Теодосијем и игуманом манастира Високи Дечани Савом Јањићем, Епархија рашко-призренска саопштава да је генерал Халбауер пренео уверавања да ће Кфор остати на нивоу свог задатка и да ће спречити сваки насилни покушај усмерен према манастиру Дечани.

Епархија је саопштила да је ситуација у манастиру Дечани данас мирна, али неизвесна због најаве нових протеста и радикалнијих мера. 

Епископ Теодосије је Халбауеру на састанку у Приштини пренео забринутост због збивања око Дечана и објаснио да читав случај произлази из неспремности општине да поштује законе Косова и одлуке Врховног суда, саопштава епархија.

Неколико сати касније, Халбауер је са италијанским генералом Картом посетио манастир Високи Дечани.

Једна од тема разговора са делегацијом међународних снага Кфора на челу са командантом, генералом Халбауером у манастиру Високи Дечани била је обезбеђивање оружане пратње за монахе, рекао игуман Сава Јањић за Интернет портал РТС-а.

Игуман Сава каже да је су капије манастира Високи Дечани данас привремено откључане, како би генерали Кфора могли да уђу.

Игуман Сава је забринут због јучерашње изјаве организатора протеста да ће ускоро узурпирати манастирску земљу, иако је она одлуком Врховног суда Косова потврђена као власништво Цркве.

"То ће бити велики изазов за све и искрено се надамо да ће се спречити заузимање било којег дела манастирског имања, јер манастир није само црква већ и сваки делић земље коју манастир поседује и годинама користи", рекао је игуман Сава Јањић.

Игуман Сава је истакао да косовске институције морају конкретно да покажу да не подржавају етничко чишћење тиме што ће, не само речима, већ и делима гарантовати права и Цркви и српском становништву на Космету.

„Очигледно је да сами закони нису довољни, јер они који су их донели сами не могу да их испуне на целој територији Косова и Метохије", рекао је игуман дечански.

Правда се не може делити на улици

Епископ Теодосије је на састанку са Халбауером рекао да се "правда не може делити на улици већ једино у оквиру правних процедура".

"Манастир није никоме узео земљу, јер је реч о манастирским имањима која су у време комунизма била национализована, а потом су законски враћена 1997. године. Сада је и Врховни суд Косова то коначно потврдио, јер је размотрио сву постојећу документацију. Одлуке Врховног суда не могу се оспоравати протестима и претњама, јер то води у потпуно безвлашће у коме правда почива у сили, а не у законима", рекао је Теодосије.

У околини манастира Високи Дечани, јуче су представници општинских власти и припадници покрета Самоопредељење тражили обарање одлуке косовског врховног суда којом је потврђена својина Дечана над манастирским земљиштем. Учесници протеста су рекли да су Дечани албански манастир и затражили од монаха да га напусте.

Капије манастира су први пут за 13 година затворене због претњи руководилаца општине и екстремиста, а приступ манастиру јуче је био блокиран снажним снагама полиције и Кфора, уз учешће италијанских карабињера.

Због напада на манастир до сада је ухапшена само једна особа, која је осуђена на две и по године затвора.

Најава радикалнијих протеста

На јучершањем скупу пред манастиром нашао се и вођа "ратних ветерана ОВК" Абдил Мукољај, преноси епархија и подсећа да је Мушкољај више пута раније претио манастиру, а 2004. године био и једно време приведен од полиције због насиља.

Епархија такође упозорава на претње чланова организационог одбора протеста, за које тврди да иза њих стоји општина Дечани.

"Поручујемо манастиру да игра своју верску улогу и да не претендују на нашу имовину која је основа нашег развоја и плућа Дечанаца. Поручујемо руководиоцима и осталим структурама полиције - чувајте своје собе јер ћемо своје верско и културно наслеђе ми чувати, рекли су представници демонстраната јуче.

Епархија даље наводи да су чланови организационог одбора протеста рекли да их провокација полиције неће зауставити и да ће са дозволом или без ње наставити своје активности и проследити своје поруке.

Наредних дана ћемо наставити са својим активностима које не искључују ни мере којима емо преузети своја имања, не манастир. Немамо посла са манастиром. Ми бранимо своја имања, економски развој Дечана и слободу кретања, запретили су чланови организационог протеста Албанаца у петак, најавивши радикалније мере.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво