Читај ми!

Ђилас: Дачић треба да се повуче

Премијер Ивица Дачић, након афере Шарић, више нема легитимитет да буде председник Владе и требало би да се повуче са те позиције, каже председник ДС-а Драган Ђилас.

Председник Демократске странке Драган Ђилас оценио је да премијер Србије Ивица Дачић, након афере Шарић, више нема легитимитет да буде председник Владе и да би требало да се сам повуче са те позиције.

"Требало би да се сам повуче са те позиције, па када се заврши истрага, а нема разлога да не буде брза и ефикасна јер су снимци и транскрипти тих разговора у поседу надлежних органа, ако је све 'чисто' нека га и поново изаберу за премијера ако хоће. Али, док се то не обави, ако Дачић остане премијер, ни влада на чијем је челу нема легитимитет", оценио је Ђилас за дневник Данас.

Према његовим речима избори су једино демократско решење и убрзо ће се догодити.

"Друга је ствар што Западу у овом тренутку одговара влада која ће да уради буквално све што се од ње тражи око Косова", рекао је Ђилас.

Говорећи о томе да је и ДС био у Влади Србије са Ивицом Дачићем, иако је Борис Тадић знао за његове контакте са Шарићевим људима, Ђилас је рекао да је тадашњи председник демократа и 2008. и 2012. године био на јасном ставу да Дачић не може бити премијер.

Коментаришући сусрет председника Србије Томислава Николића и председнице привремених институција на КиМ Атифете Јахјаге, Ђилас каже да тај сусрет има формалну тежину и да је добро да се разговара и смирују тензије, али да је јасно да тај сусрет неће допринети истинској регионалној сарадњи.

"Нас не интересује с ким Тома разговара, нас интересује резултат тих разговора. Подршка ће увек бити ту да се дијалог с Приштином настави и да се долази до решења која ће бити прихватљива за обе стране, којима ћемо радити на бољем животу Срба на КиМ, очувати интегритет Србије и уједно наставити европски пут. Бојим се само да се сусрета Николића и Јахјаге за пет дана нико неће сећати", рекао је Ђилас.

Лидер демократа је најавио да ће Извршни одбор ДС-а у четвртак, 14. фебруара, одлучивати о искључењу Вука Јеремића из странке због непоштовања одлуке Главног одбора да врати посланички мандат, али није желео да прејудицира каква ће одлука бити донета.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара