Читај ми!

Отворена "књига договора"

Током разговора у Бриселу трудио сам се да изнесем став Србије да смо спремни да разговарамо, да обезбедимо бољи и мирнији живот, али и да упозорим на то да Србија не може да препозна независност Косова и Метохије, каже за РТС председник Томислав Николић. Сваки дан разговора може изненада да донесе неко решење, ако се не виђамо не знам како бисмо дошли до решења, поручује Николић.

Председник Србије Томислав Николић каже за РТС да је први састанак са председницом привремених институција у Приштини протекао отприлике онако како је очекивао и да је његова намера била да, пре свега, и Кетрин Ештон и Атифете Јахјагу упозна са детаљима Резолуције коју је усвојила Скупштина Србије. Николић истиче да је добро што су разговори почели, јер без разговора и састанака не постоји начин да се пронађе решење.

"Трудио сам се да изнесем став Србије да смо спремни да разговарамо, да се договарамо, да обезбедимо и бољи и мирнији живот, живот са много више развоја и сарадње него до сада, али и да упозорим на то да Србија не може да препозна независност Косова и Метохије, али може да препозна специфични статус и територије, и парламент и владу, председника, уз специфичност не само албанске него и ромске и муслиманске заједнице на Косову и Метохији", објашњава Николић.

Међутим, како каже, госпођа Јахјага је говорила "уџбенички" – о правима, бољем животу, о томе како читав Западни Балкан треба да буде у Европској унији и о томе како наше две, како она каже, независне државе треба да сарађују и да забораве ствари из прошлости. 

"Наравно да сам реаговао, пошто сам и на почетку рекао да, ако буде инсистирала на независности Косова и Метохије, онда доводи у питање зашто се састајемо и хоћемо ли имати икакву корист од тих састајања", каже председник Србије.

Николић напомиње да је очигледно да је независност "услов са којег они крећу и без којег не могу".

"Ја сам рекао: 'Добро, ако ви баш инсистирате, онда морате да знате да, ако се Србија не слаже са независношћу, онда се ни Уједињене нације сигурно неће сложити, а ви размишљајте да ли вам, како год да назовете ту територију, да ли вам то нешто вреди ако не постоји општа сагласност и ако не постоји нешто око чега бисмо моглиу да сарађујемо", каже Николић.

Председник Србије истиче да је Кетрин Ештон два пута поновила да Европска унија не инсистира на независности и подсетила да тамо постоје 22 државе које су признале и пет које нису признале независност Косова.

"За почетак, као изношење ставова, постулата које заступамо, могло би се рећи да сам задовољан што смо се срели, пошто ништа боље од разговора не постоји. Али, за следеће евентуално виђење требало би пре тога да нешто да договоре председници влада који имају много шира овлашћења. Да ми то потврдимо и да евентуално пронађемо некакав нацрт споразума који би могао да задовољи обе стране. За сада, овако гледано, јако дуго ће међународна заједница морати да одржава у неком стабилном стању односе који постоје на Косову и Метохији", рекао је Николић.

Председник Србије подсећа да је, и док је био у опозицији, инсистирао да се разговори подигну на виши ниво, јер нису чиновници ти који могу било шта да договарају када је у питању судбина територије. 

Хоће ли од разговора нешто бити то ће, како је рекао, зависити и од онога ко их је у Бриселу саставио, а то је ЕУ, као и од наше жеље да будемо у ЕУ.

"Зависиће и од њихове процене шта се добило овим састанком, да ли је то био корак напред или не, од њихове процене да ли можемо разговорима да дођемо до коначног циља. Што се мене тиче, ја нећу избегавати састанке који ми пружају прилику да искрено кажем све што мислим. Али, мислим да сам данас био потпуно јасан и да, што се мене тиче, сан о независности КиМ председница привремених институција у Приштини сигурно неће да досања", поручује Николић.

Председник Србије сматра да се овај састанак може назвати историјским искључиво због тога што је први.

"Историја се пише лагано, књига је много дебела и не завршава се једном страницом. Дакле, почело је и добро је, јер сваки дан разговора може изненада да донесе неко решење, ако се не виђамо не знам како бисмо дошли до решења", закључио је председник Србије Томислав Николић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара