Богата Србија: Где је нестала обрадива земља

Влада Србије треба да прекине вишедеценијску политику небриге када је реч о пољопривреди, саопштила "Богата Србија" уз питање где је нестало готово 850.000 хектара обрадивог земљишта.

Покрет пољопривредника и привредника "Богата Србија" затражио је  од Владе Србије да прекине, како кажу, вишедеценијску политику небриге када је реч о пољопривреди и да новац који добије од такси за промену намене обрадивог земљишта уложи у системе за наводњавање.

Србија има свега 3,35 милиона хектара обрадивог земљишта, а не 4,2 милиона како се говорило пре последњег пописа крајем 2012, наводи "Богата Србија" и пита у саопштењу где је нестало готово 850.000 хектара обрадивог земљишта.

"Земља не може нестати, али може јој се преиначити намена. И док се у развијеним земљама крче шуме и ледине, чак и део мора претвара у оранице, код нас се, нажалост, оранице претварају у земљиште које не може да рађа", закључује се у саопштењу.

Тај покрет се, како се наводи у саопштењу, оштро противи политици небриге услед које се сваке године у Србији губи око 25.000 хектара због бесправне градње, изградње путева и подизања објеката разне намене на најбољем пољопривредном земљишту.

"Богата Србија захтева од Владе Србије да хитно прекине овај вишедеценијски негативан тренд увођењем високих такси за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта. Покрет пољопривредника и привредника залаже се и да тако убрани новац држава дугорочно улаже у системе за наводњавање и одводњавање, чиме би се подигао просечан принос по хектару и произвело више хране за домаћа и страна тржишта", наводи се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво