Читај ми!

ЛДП: Николић да понуди реалан план за Косово

Очекујем да Томислав Николић понуди политику која ће обезбедити трајни мир и реалан план за Косово, рекао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић поводом сусрета српског председника и Атифете Јахјаге.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је добро што данас разговарају председници Србије и Косова, напоменувши да грађани очекују да председник Томислав Николић у Бриселу понуди политику која ће обезбедити трајни мир и реалан план за Косово, као и да сусрет треба да буде праћен променама у унутрашњој политици у Србији.

"Сусрет Николића и Јахјаге остаће само једна у низу фотографија у албуму пораза, изгубљених година и накнадне памети уколико не буде праћен стварним променама у унутрашњој политици у Србији. Добро је да разговарају председници Србије и Косова, али грађани очекују да њихов председник тамо понуди политику која ће обезбедити трајни мир, сигурност и реалан план за Косово", рекао је Јовановић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Јовановић оцењује да ће сусрет имати смисла само ако наредни разговори " буду заиста директни, ако више не буду одржавани под присмотром Брисела, него у Београду и Приштини, на местима где су и настали неспоразуми Срба и Албанаца и њихови сукоби".

Према речима Јовановића, ЛДП као странка не може да буде себична и да ликује што је сусрет потврда нужности политике нормализације односа са Косовом, на чему су либерали инсистирали откада постоји странка, јер је превише времена изгубљено.

Јовановић, међутим, сматра да председник Томислав Николић пропушта велику шансу да наступи као лидер који не мисли само на свој мандат, да је "његов политички пртљаг, који је понео у Брисел, претежак и да је за то највише сам одговоран".

Према његовим речима, Николић и странке које су га довеле до позиције председника ни данас не показују спремност да искораче из лимита који су сами себи задали политиком коју су водили 20 година. "Оно што данас приказују као велики корак за њих, и даље је пузање за земљу која је у међувремену доведена до ивице пуцања по свим шавовима", уверен је Јовановић.

Лидер ЛДП је још једном указао да су земљи потребне промене које ће омогућити да на следећи сусрет и разговоре не идемо из позиције губитника, него као земља која има савезнике, зна шта хоће, из грешака извлачи поуке, а њени лидери не мисле себично само на себе.

Јовановић сматра да су шансе за то минималне, с обзиром да и Николић и, како је рекао, дезоријентисани и међусобно сукобљени политичари и странке које воде Владу, не показују никакву спремност да ставе интересе земље и њену будућност изнад потребе да Косовом и даље манипулишу.

"У признавању трагичних грешака из прошлости иду само до оне тачке која их лично и политички неће угрозити. То угрожава Србију и земља је данас у кризи која је дубља од сваке коју смо једва преживели у својој новијој историји", сматра лидер ЛДП.

"Добро је да се сусрет догоди, али ће он имати смисла само ако наредни разговори буду заиста директни, ако више не буду одржавани под присмотром Брисела, него у Београду и Приштини, на местима где су и настали неспоразуми Срба и Албанаца и њихови сукоби", оценио је Јовановић.

"Уколико тога нема, видео записи са сусрета у Бриселу биће за неколико година оно што су данас сећање на Рамбује, у који смо пре тачно 14 година отишли са сличним заблудама са којима и Николић дефинише своју позицију у разговорима са косовском председницом", навео је лидер ЛДП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се