Читај ми!

Вучић пита Тадића: Где је Радуловић?

Садашња власт има податке ко се са ким састајао, али нема податке како је Родољуб Радуловић побегао, рекао први потредседник Владе Србије Александар Вучић и упитао бившег председника Србије Бориса Тадића – где је сада Радуловић. Вучић рекао да не искључује могућност расписивања ванредних избора, али да се нада да до тога неће доћи.

Први потредседник Владе Србије Александар Вучић позвао је бившег председника Србије Бориса Тадића да каже где се налази члан нарко-клана Родољуб Радуловић и зашто није ухапшен када је то било могуће. Истовремено Тужилаштво за организовани криминал затражило је од полиције да истражи "природу и карактер" контаката државних функционера и службеника са Радуловићем.

Вучић је рекао да садашња власт има податке ко се са ким састајао, али да нема податке како је Родољуб Радуловић побегао и Тадића упитао где је сада Радуловић.

"Данас је нама Радуловић недоступан. Постављам питање Тадићу да ли је и за то крив Александар Вучић или Влада Србије", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је упитао да ли је Радуловић нестао у време Вучића или Тадића с обзиром на то да је сам Тадић рекао да је имао "конторолни пакет" у службама безбедности.

Вучић је запитао Тадића и зашто су он и ДС 2008. године преговарали са лидером СПС-а Ивицом Дачићем да буде министар полиције и потпредседник Владе.

"Поштено је рећи да је било појединаца као што је Мидораг Ракић који су стављали главу на пањ", рекао је Вучић и упитао бившег шефа државе где су институције тада биле.

Лидер Српске напредне странке рекао је и да у време састављања владе за разлику од Тадића није знао да се актуелни премијер и министар унутрашњих послова састајао са чланом нарко картела Родољубом Радуловићем.

Вучић је позвао Тадића да каже које је резултате постигао у борби против криминала и корупције и рекао му да се не заклања иза других људи.

Он је поставио још једно, како је навео, политичко питање Тадићу - како су се то институције у време док је био председник Србије, а ДС у Влади, бориле против кориминала и корупције.

"Један озбијан случај наведите, господине председниче", поручио је Вучић Тадићу и истакао да је у време Тадића и ДС-а у тужилаштву постојале само три истраге, а да данас има више од 30 или 40 предмета у оперативној обради.

"Оно у чему се разликујемо то је чињеница да нама нису потребни никакви контролни пакети. Без обзира на то ко је на власти, институције система предузимаће мере", нагласио је Вучић.

На питање да ли има сазнања о чему је премијер Ивица Дачић разговарао са Радуловићем, први потпредседник Владе рекао је да има "недовољна сазнања" и није желео да изнесе више детаља.

Вучић је поновио и да нема договора о директору полиције. Упитан зашто се толико одуговлачи са избором првог човека полиције, Вучић је рекао да се то дешава из "много разлога које није у могућности рационално да објасни".

Са државом нема игре

Свима је јасно да са државом нема игре, поштоваће се закон, јер без тога Србија не може да опстане, рекао је Вучић и додао да то није питање европског пута, већ питање опстанка Србије.

Вучић је рекао и да грађани Србије не морају да брину што се тиче борбе против корупције, јер су институције јаче од сваког политичара.

"Данашњи захтев о прикупљању податка у случају Радуловић показује да тужилаштво, полиција и сви надлежни органи обављају посао без обзира на то о коме се ради, без обзира ко би могао бити осумњичен, оптужен", рекао је Вучић.

Према његовим речима, више нико неће мислити да ствари могу да се заташкају и да политичари могу да утичу на тужилаштво, полицију, судове.

Вицепремијер је нагласио да ће наредних дана доказати како борба протв корупције све, само не селективна.

Тадић је јуче рекао да је знао за контакте Дачића док је он у претходном сазиву владе био министар унутрашњих послова са представницима нарко-клана Дарка Шарића.

Он је рекао да је као председник Републике и Савета за националну безбедност знао за те контакте, али никада није добио информације да је Дачић "под кривичним гоњењем".

Вучић не искључује могућност избора

Први потпредседник владе рекао је да ниједног тренутка не искључује могућност расписивања ванредних парламентарних избора, али да се нада да до тога неће доћи.

"Оно што се мени сада намеће јесте питање да ли ће ова Влада да траје дуго или краће. Ако институције система могу да раде, онда је важно да се не руши датум за почињање преговора са ЕУ и привлачење инвестиција. Уколико то није могуће, могу нови избори, може да се формира нова већина у скупштини", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли би после добијања датума за почетак преговора са ЕУ могли да буду расписани парламентарни избори, одговорио је да би било лепо када би Србија тај датум добила.

Вучић је негодовао због оцене појединих аналитичара који су, како је подсетио, рекли "да је власт најбољи лепак". "То је потпуно бесмислено. То знате ви, а то знају и сви други. Уколико бисмо ишли на изборе освојили бисмо сву власт", рекао је Вучић, који је и лидер СНС.

Он је нагласио да је оно што је важно јачање институција у Србији, што се и догађа и указао да то морају да признају и они који актуелну власт не воле.

"Све што се у Србији дешава је тешко и непријатно, али сада се решава једном за увек", указао је Вучић.

Говорећи о путу у Берлин, Вучић је рекао да ће саговорнике у Немачкој молити за разумевање ситуације у нашој земљи и тражити подршку да Србија добије датум за почетак преговора за чланство у ЕУ.

"У супротном, ако не добијемо датум за отпочињање преговора, како ћемо да објаснимо било коме у Србији да нам је Европска унија потребна и да подигнемо ентузијазам, мотивацију и стимулацију људи да се боре за улазак земље у Унију", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је очигледно да је Немачка кључна земља у процесу европске уније и нагласио да у Берлину очекује разумевање, те да ће управо то молити и тражити од немачких саговорника.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво