Читај ми!

Симић: Дијалог на вишем нивоу

Састанак председника Србије Томислава Николића и Атифете Јахјаге представља подизање дијалога Приштине и Београда на виши ниво, каже професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић изјавио је да данашњи састанак председника Србије Томислава Николића и председнице привремених институција у Приштини Атифете Јахјаге представља подизање дијалога Приштине и Београда на виши ниво.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Симић је рекао да се овај састанак очекивао од прошле године када је из Београда јасно поручено да ће се дијалог водити на високом нивоу, који је почео састанком премијера, а данашњим сусретом Николића и Јахјаге се подиже на виши ниво.

Симић је оценио да је овај сусрет веома важан за Србију, јер се овим испуњава још један услов за добијање датума за почетак преговора за чланство у ЕУ, али да највише користи домаћину Кетрин Ештон.

"Овим сусретом ће показати да ЕУ и даље има шта да каже на Западном Балкану, а у читавој акцији имају подршку САД. Ово је први озбиљан посао Европске уније, од када је основана", нагласио је он.

Симић је оценио да ће о резултатима овог сусрета албански и српски медији имати дијаметрално супротне оцене, као што су имали и о успостављању официра за везу, што је у Приштини протумачено као успостављање дипломатских односа.

Симић је рекао да га не би изненадило да приштински официр за везу истакне заставу Косова, јер албанска страна, како каже, неће пропустити ниједну прилику да официра за везу представи као амбасадора.

"То је намењено домаћој јавности и приштинске власти покушавају да представе постигнуте договоре као признавање Косова од саме Србије. Наставак дијалога у Бриселу се операционализује кроз официра за везу који треба да делује на терену и решава оне проблеме који нису за висок ниво дијалога. Тих трзавица има много, као што су бомбашки напади, сталне трзавице на Мердарима и Јарињу", закључио је Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се