Читај ми!

Новости: Преткривични поступак против Лазаревића

Тужилаштво за организовани криминал покреће преткривични поступак против Бранка Лазаревића, пишу Вечерње новости. Очекује се покретање поступка против још пет високих званичника МУП-а.

Тужилаштво за организовани криминал у среду покреће преткривични поступак против некадашњег шефа Кабинета министра унутрашњих послова Србије Бранка Лазаревића, а очекује се покретање поступка и против још најмање пет високих руководилаца МУП-а Србије који су имали контакте са Родољубом Радуловићем, припадником криминалне групе нарко-боса Дарка Шарића, пишу Вечерње новости.

Тужилаштво за организовани криминал ће, током дана, доставити полицији захтев за прикупљање обавештења од Лазаревића, о његовим контактима са нарко-кланом Дарка Шарића. Тиме ће и званично отпочети преткривични поступак против некадашњег сарадника министра Ивице Дачића, пишу Новости.

Према сазнањима тог листа, Тужилаштву стоје на располагању подаци које је добило од полиције, Безбедносно-информативне агенције и америчке Службе за борбу против наркотика (ДЕА).

У ком правцу ће кренути преткривични поступак против Лазаревића зависиће од тога како ће тужилац Миљко Радисављевић образложити захтев, пише београдски дневник.

Поред Лазаревића, очекује се покретање преткривичног поступка и против још најмање пет високих руководилаца МУП-а Србије који су имали контакте са Родољубом Радуловићем.

Поред докумената домаћих и страних обавештајних служби, Лазаревићев положај додатно компликује и сведочење Милета Јерковића о Шарићевом прању новца кроз куповину земљишта, као и покретне и непокретне имовине.

Овај војвођански бизнисмен описао је и како је текла комуникација између сада оптуженог Радована Штрпца (у процесу за прање пара) и самог Лазаревића, а у том сведочењу Јерковић говори и о томе како је Шарић, осим података из полиције, имао информације и из Тужилаштва. Тако је са две стране знао да га прислушкују.

Новости сазнају да би преткривичним поступком против Лазаревића требало да буде обухваћен и начин на који је тадашњи шеф кабинета министра унутрашњих послова Ивице Дачића добијао информације о току истраге. Сумња се да су му одређени руководиоци у полицији достављали податке о планираним акцијама, како би се спречило прикупљање доказа.

Зна се тачно ко је располагао плановима акција у одређено време, наводи извор листа из МУП-а Србије.

"Ови руководиоци су свесно ишли на онемогућавање прикупљања доказа и сви ће они због тога бити санкционисани. Тако су, рецимо, појединци директно обавештавали Лазаревића када се обрађује Штрбац, а он би му потом одмах то дојављивао", пише лист.

Сумња се, такође, да су одређени руководиоци у полицијским станицама, али и службама у МУП-у, постављани по директном налогу Шарића, односно Родољуба Радуловића. Велики скандал избио је када је на место заменика начелника Управе криминалистике полиције требало да дође кадар Бранка Лазаревића. Како је била реч о особи која је од раније позната међу оперативцима по сарадњи са криминалцима, они су се побунили, па је то постављење стопирано, наводе Новости.

Руководиоци МУП-а, о чијим контактима са Родољубом Радуловићем постоје и службени подаци, и даље су на високим позицијама у полицији, али и у самом Министарству. Очекује се да преткривични поступак Тужилаштва за организовани криминал у једном тренутку обухвати и њих, пише лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се