Афера (ни)је уздрмала владајућу коалицију

Нема разлог да се премијер Дачић повуче због још једног у низу безуспешних покушаја да се наруши његов углед, каже Ђорђе Милићевић из СПС-а. УРС: Испитати све спекулације око контаката државних функционера са кланом Шарића. ДС и ЛДП решење из настале ситуације виде у изборима.

После признања премијера Ивице Дачића да се 2008. године састао са Родољубом Радуловићем, који се повезује са кланом Дарка Шарића, посланици различито оцењују да ли ће то утицати на владајућу коалицију.

Заменик шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић сматра да не постоји ниједан разлог да се премијер Ивица Дачића повуче због "још једног у низу безуспешних покушаја да се наруши његов углед".

"Србија има јасан правац и влада наставља да успешно реализује циљеве, постоји стабилност унутар владајуће коалиције", рекао је Милићевић новинарима.

Резултати рада владе су видљиви и позитивни и, како каже, довољан су аргумент у прилог Дачићевом кредибилитету. Милићевић тврди и да у Влади Србије постоји потпуно јединство.

Јединствена Србија чврсто стоји иза премијера, рекао је заменик шефа посланичке групе странке Петар Петровић.

"Влада има подршку у скупштини и наша порука је - ова влада ће истрајати цео мандат", рекао је Петровић новинарима у Скупштини Србије.

"Све ово што се дешава последњих дана сервира се из одређене кухиње, влада је стабилна, премијер Дачић добро води владу и она решава три кључна питања - улазак у ЕУ, проблем Косова и борбу против корупције и криминала, а резулати су видљиви", нагласио је Петровић.

Сличног мишљења је и шеф посланика Уједињених региона Србије Владимир Илић, који верује да ванредних избора неће бити у овој години. Међутим, сматра да је потребно испитати све спекулације око контаката државних функционера са кланом Дарка Шарића.

Илић је новинарима рекао да је неопходно утврдити одговорност свих, па и одговорност премијера Ивице Дачића уколико постоји, будући да се ради о оптужбама које нису наивне. Ипак, напомиње да никога не треба оптуживати без доказа.

"Дубоко верујем да један политичар калибра као што је Ивица Дачић то себи не би никада свесно допустио и управо зато мислим да треба сачекати и видети чињенице које се везују и за њега лично и за контакте било кога са криминалом, јер ако се влада определила да се обрачуна са криминалом и корупцијом онда не треба никог изузимати, па ни самог премијера", рекао је Илић.

Уколико се докаже, како је рекао, да су те везе имале природу како то поједини медији наводе, онда се доводи у питање опастанак владе и његов лични кредибилитет, а до тада, каже, без доказа не треба оптуживати никога.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борислав Стефановић, међутим, сматра да Дачић нема кредибилитет да остане на месту премијера и оцењује да ће ове године бити превремених избора, без обзира на покушај смиривања тла у владајућој коалицији.

Стефановић је новинарима у парламенту рекао да ће избора бити јер нико није одговорио на основно и суштинско питање - шта је минстар полиције Дачић, садашњи премијер, разговарао са Родољубом Радуловићем, чланом нарко-клана Дарка Шарића, зашто се они састају и каква је природа тог пријатељства.

"Тешко може један део владе да води борбу против криминала и корупције а други да говори 'јесте састајали смо се са Радуловићем, па шта, а питајте ДС зашто они сада то кажу'. Када је неко у проблему у каквом су они прво што ће увек да ураде је да као и до сада кажу - ДС је крив. Знате шта, господо, велику част нам дајете али вашом нервозом само потврђујете да ускоро имамо изборе", навео је Стефановић.

Демократска странка Србије поручила је да премијер Србије више нема легитимитет да води земљу, не сме да је "држи као свог таоца" и мора одмах да поднесе оставку.

"После недвосмисленог открића да је имао контакт са Шарићевим кланом и због своје политике према Косову и то у јеку борбе против корупције, премијер Дачић заиста мора да поднесе оставку", изјавио је на конференцији за новинаре портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Либерално демократска партија сматра да су избори решење за насталу ситуацију. Посланик ЛДП-а Бојан Ђурић рекао је да је Дачић дискредитован и нема кредибилитет да остане премијер Србије.

"Без обзира какав био епилог, влада која је оволико оштећена скандалом, премијер који је дискредитован, не могу имати никакву позицију или кредибилитет који би обезбедио нормално функционисање. Сваки наредни потез тумачио би се као резултат уцене или као резултат изазова са којима је у овом тренутку суочен", рекао је Ђурић новинарима у парламенту после скупштинског колегијума.

Очигледно је, каже, да је Дачић производ система који је функционисао протеклих пет година под руководством Демократске странке, а сада под руководством Српске напредне странке.

Ђурић је навео да је све што се дешава протеклих дана "прљави политички модел који у Србији функционише 20 година".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво