Читај ми!

Угљанин: Споразум за економски развој

Споразум СДА са СНС-ом и СПС-ом, требало да омогући бржи економски развој Санџака, изградњу путева и више инвестиција из Турске и арапских земаља, рекао министар без портфеља Сулејман Угљанин. Настава на босанском језику у Санџаку ће почети 21. фебруара, најавио Угљанин.

Министар без портфеља Сулејман Угљанин изјавио је да би споразум његове Странке демократске акције са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије, требало да омогући бржи економски развој Санџака, изградњу путева и више инвестиција из Турске и арапских земаља.

"Турцима треба јефтинија радна снага. Арапима треба храна, јер имају много песка, а мало хране, а ми имамо плодну земљу, али мало пара, а треба нам новца. Бог нам је дао плодну земљу, у пролеће посејеш дугме, у јесен убереш капут. Од Србије покушавамо да направимо велики агроиндустријски комплекс, пожељну европску туристичку дестинацију", рекао је Угљанин агенцији Бета.

Угљанин је навео да ће развој економије омогућити мањинама да остваре своја права саме, без мешања државе.

Министар без портфеља је навео да би развојем инфраструктуре и изградњом ауто пута Београд-Бар у неразвијеном Санџаку могао да се повећа обим инвестиција из Турске и тако реши проблем незапослености.

"Турци су способни да са мало пара покрену производњу и својој колони од 10 шлепера могу да прикључе и један из Србије. Србија са Русијом има потписан споразум о слободној трговини, па би Турски привредници могли да производе у Србији и производе пласирају на руско и белоруско тржиште под изговором 'произведено у Србији'", рекао је Угљанин.

Угљанин је навео да су споразумом СДА, СНС и СПС договорени општи принципи који су иначе садржани у програму који је премијер Ивица Дачић изложио када је формирана Влада Србије.

Угљанин је прошле недеље изјавио да више неће бити члан Владе Србије, ако до 27. јануара не буде потписан коалицини споразум о његовом уласку у владу и поправљен положај Бошњака у Србији.

"Једно од кључних питања је да Бошњаци више буду укључени у државне институције на локалном, регионалном и републичком нивоу. Новина је да ћемо сваких шест месеци разматрати спровођење споразума, као што смо то недавно учинили и констатовали известан напредак али и да има много ствари које би требало решавати корак по корак", рекао је Угљанин.

Истакао је да ће се побољшањем путне и комуналне инфраструктуре стварати предуслови за бржи економски развој.

"Настављамо са Коридором 11, који ће бити будући европски коридор за Средоземље и ауто пут Београд-Бар ићи ће преко Санџака. Ту су и приступни путеви и изградња термоелектране Штаваљ и железничке пруге Нови Пазар-Рашка, као и други инфраструктурни
пројекти који ће створити стимулативни амбијент за привлачење страних инвестиција", рекао је Угљанин.

Угљанин је оценио да Закон о мањинским питањима није добар и изнео да је недавно разговарао са министром правде Николом Селаковићем о доради тог закона, који у суштини отвара могућности да мањине нађу свој интерес и да Србију осете као своју земљу.

"У Србији морамо развити осећај да будемо пажљиви када се говори о тим питањима и не будемо много груби, као што смо то били много пута и имали проблеме, као деведесетих година, када су проблеми настали због наводне угрожености мањина. Наш је циљ да мањинска питања решавамо корак по корак и тако уклонимо све препреке на путу ка ЕУ у тој области", закључио је Угљанин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара