Читај ми!

Расмусен: Боља ситуација на Косову

Ситуација на Косову се током прошле године поправила, али још има многих проблема, поготово на северу, закључио је у изваштају генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен. Кључ за решавање несугласица на Северу је у напретку дијалога Београда и Приштине, оцењује Расмунсен.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен констатовао је у данас објављеном годишњем извештају да се ситуација на Косову током прошле године поправила, али да још има многих проблема, поготово на северу.

По његовом мишљењу, "кључ за решавање несугласица" на Северу је у напретку дијалога Београда и Приштине.

"После тешке 2011. године у којој је било много озбиљних инцидентата, ситуација се у 2012. поправила захваљујући упорним залагањима Кфора и сарадњи са европском правосудном мисијом Еулекс", пише у извештају о активностима НАТО који је Расмусен представио новинарима у Бриселу.

Генерални секретар је, међутим, упозорио да "корупција, организовани криминал и недостатак привредног развоја настављају да утичу на општу безбедност, поготово на северу Косова".

Расмусен је у делу извештаја који се односи на Косово навео да НАТО не планира смањивање броја припадника Кфора, којих тренутно има нешто мање од 6.000.

У извештају се каже и да ће НАТО наставити да преноси одговорност за заштиту српског културног блага на Косову косовској полицији, и да планира да то ове године учини са Пећком патријаршијом, која је уз манастир у Дечанима једино културно добро које још увек обезбеђује Кфор.

Расмусен је сем тога констатовао напредак у дијалогу Београда и Приштине који се одвија под патронатом ЕУ и нагласио да је "то кључ за решавање несугласица око севера Косова".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара