Читај ми!

Вилхелм: Чланство Косова у УН није услов

Пристанак Србије на чланство Косова у УН није услов за датум почетка преговора Србије, каже немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм и истиче да се то односи на садашњи тренутак.

Немачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм изјавио је да сагласност Србије с чланством Косова у Уједињеним нацијама није услов који је постављен Београду и који одлучује о датуму почетка преговора о приступању Србије Европској унији.

"Наравно, то се односи на овде и сада. На крају ће се, ипак, наметнути захтев Приштине који ми подржавамо – Србија не би требало да блокира чланство Косова у УН", рекао је Вилхелм у интервјуу за Политику.

Вилхелм је приметио да Србија, у крајњој линији, и не може да блокира улазак Косова у УН.

"Ако Косово једног дана поднесе такав захтев, о њему ће одлучивати Генерална скупштина, на предлог Савета безбедности УН", објаснио је немачки амбасадор.

На питање који су услови које Берлин поставља Београду, Вилхелм је рекао да нема посебних немачких услова.

"Оно што желимо, а то жели и ЕУ, јесте нормализација односа са Косовом. Процес нормализације препуштен је двема преговарачким странама – Приштини и Београду", рекао је Вилхелм.

Према његовим речима, немачка позиција је јасна – Берлин је признао Косово и жели да Србија са њим успостави добре односе.

"С тог аспекта требало би гледати на позицију Берлина кад је реч о коначном приступању Србије Европској унији. Нећемо подржати чланство државе која има нерешене проблеме са земљама у свом окружењу", истакао је амбасадор.

На питање да ли о томе постоје различити ставови у страначким блоковима од којих се може очекивати да оформе нову владу, након избора у јесен 2013. године, он сматра да, када је реч о Србији, не постоје значајне разлике у позицијама немачких парламентарних странака.

"Постоји, пак, консензус свих парламентарних странака да процес европских интеграција не може бити посматран као успешно завршен све док све земље Западног Балкана не постану чланице Уније", рекао је Вилхелм.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара