Читај ми!

Љајић: Некоректне изјаве Селаковића у Хагу

Некоректно је да нам министар Селаковић, после десет година мукотрпног рада, када смо све завршили, сада прича шта би требало да урадимо, каже Расим Љајић. Лицитирање преверемним парламентарним изборима и агонија, која се тако ствара, само могу да нанесу штету држави, сматра потпредседник Владе.

Потпредседник Владе Расим Љајић оценио је некоректним изјаве министра правде Николе Селаковића који је после посете Хагу најавио промену третмана државе према држављанима Србије у притвору у Схевенингену.

"Да будем потпуно искрен, нисам разумео те поруке министра Селаковића. Потпуно је некоректно причати сада на тај начин, када је сарадња Србије са Хагом практично окончана. После 10 година мукотрпног рада, када смо све завршили, министар нам сада прича шта би требало да урадимо", рекао је Љајић.

Љајић је, у интервјуу за данашње "Вечерње новости", додао да је Србија је за сарадњу са Хагом добијала све похвале и од Савета безбедности УН и од оптуженика и њихових одбрана.

"Нашим држављанима смо омогућили све што је закон могао да предвиди", рекао је Љајић, који је био председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом.

На примедбу да Селаковић, ипак, најављује увођење редовније здравствене неге за држављане Србије у Схевенингену, рекао је да то није истина.

"Све што је министар Селаковић изнео о односу државе према оптуженицима, морам рећи, није истина. Не постоји случај да је наш држављанин тражио здравствени преглед или здравствену негу, а да му то није омогућено. Лекари су одлазили о трошку Србије и прегледали хашке оптуженике који су то тражили. Имамо комплетан извештај о здравственом стању сваког оптуженика", додао је Љајић.

На указивање да министар правде тврди да је Србија брже и уредније достављала документацију тужилаштву него одбрани, Љајић каже да "не постоји ниједан документ који није предат, а да смо га поседовали".

"Тако је било у последњих десет година док сам ја био на челу Националног савета. Нека дође само један адвокат одбране и нека каже да му нешто није достављено. Селаковић је најавио и да ће држава финансијски да помогне породицама свих наших оптуженика и осуђеника, а то је одлука бивше Владе са којом сам га упознао пре него што је отишао у Хаг", додао је Љајић.

Боље избори него агонија

Љајић верује да су сви сагласни да се иде до краја у борби против корупције и да је против избора, али не би "ставио руку у ватру" да их неће бити ове године.

"Ако ће расписивање избора и даље бити главна и свакодневна тема у држави, онда је боље за Србију да се распишу одмах. Најгоре је да читаву годину сви спекулишу о паду владе и ванредном гласању, уместо да се бавимо економијом и суштинским темама за живот грађана", рекао је Љајић.

Љајић тврди да лицитирање преверемним парламентарним изборима и агонија, која се тако ствара, само могу да нанесу штету држави.

"Непрестано се отвара питање хоће ли бити избора или не. То ствара лошу климу у друштву. Ко ће да дође да улаже новац у земљу, ако сами подгревамо атмосферу политичке неизвесности. Зато је од тога боље да се одмах иде на изборе, да се брзо формира влада и да се праве дугорочни планови за државу", сматра Љајић.

Додао је, међутим, да не прижељкује изборе јер мисли да они нису добро решење.

"Прошла година је била изборна и практично је изгубљена. Не би било добро да нам се то понови и у 2013. Али, најгора опција је да будемо у овој непрестаној кампањи", рекао је Љајић.

"Морамо да пресечемо: или ћемо бити заједнички посвећени решавању крупних државних питања и свему што смо обећали или да организујемо кратку кампању и ново гласање.У оваквој ситуацији, кад се свакодневно подгревају приче о изборима, тешко ко може да искључи ту опцију. Свакако, не бих ставио руку у ватру да их неће бити", истакао је Љајић.

"Свака од странака, да је сада у позицији СНС, имала би мотивацију да изађе на изборе. И ја бих размишљао о томе. Имали су мање од 25 одсто на прошлим изборима, а сада иду и до 40 одсто. Имају огроман утицај, највећи рејтинг, најјачи коалициони потенцијал и најпопуларнијег лидера. Моћи ће да бирају са ким ће склапати савез. Нико од њих ми то није рекао, али вам то као 'аналитичар' одговарам", истакао је Лајић.

Љајић је уверен да постоји апсолутна сагласност у влади партнера да се иде до краја у борби против корупције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара