Читај ми!

Извештај позитиван, датум зависи од ЕУ

Предстојећи извештај Европске комисије о Србији биће позитиван, али остаје да се види како ће о датуму за почетак преговора одлучити чланице ЕУ, каже Сузана Грубјешић.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да ће извештај Европске комисије о напретку Србије бити позитиван, а од 27 земаља чланица, односно Европског савета, зависи да ли ће датум за почетак преговора бити додељен у јуну.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Грубјешићева је најавила да ће у фебруару Србија организовати посету немачком Бундестагу како би покушала да убеди посланике немачког парламента да подрже напоре да у јуну добијемо датум преговора са ЕУ.

"Сигурна сам да ћемо имати добре разговоре у Бундестагу и да ћемо се вратити с добрим вестима", рекла је потпредседница Владе за европске интеграције.

Грубјешићева је подсетила да се у закључцима Европског савета инсистира да дијалог са Приштином мора да буде видљив и одржив. Она је додала да је дијалог до сада видљив и да је потребно још неко време да сви постигнути договори заживе и у пракси.

Према њеним речима, у Бриселу се процењује да је актуелна влада уложила велике напоре да примени све што је претходна договорила у техничком дијалогу, а планиран је и сусрет председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге.

"Све то доприноси укупној слици Србије као земље која је спремна да решава проблеме, а не да их оставља иза себе неком другом", казала је потпредседница Владе за европске интеграције.

Говорећи о протесту Срба на северу Косова, са којег је упућен позив да се прекине дијалог и обустави примена свих споразума из Брисела, Грубјешићева је навела да разуме њихове страхове, али да су они неосновани.

"Нико нема намеру да успоставља ни границу с Косовом нити да на силу интегрише Србе у косовске институције", истакла је она.

Грубјешићева је указала да и представници Срба са севера Косова директно учествују у преговорима у Бриселу, тако да грађанима могу да пренесу шта се договара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара