Читај ми!

Нова правила понашања у парламенту

Посланици пишу нова правила понашања. У салу ће улазити без мобилних телефона, а мораће да се јавно извине или плате казну уколико користе говор мржње или не буду доступни новинарима.

Рад парлемента посланици Скупштине Србије подижу на виши ниво, па пишу нова правила понашања. Убудуће ће у салу највероватније улазити без мобилних телефона. Уколико се оглуше о захтев новинара, или у дебати користе говор мржње, уследиће јавно извињење или казна од 250 хиљада динара.

Председник Административног одбора (СНС) Зоран Бабић каже да новим кодексом не желе да стављају фластер на уста народним посланицима, већ да дебате буду најквалитетније, са међусобним поштовањем.

Од 250 посланика, 200 је на сталном раду у парламенту. Столице у сали углавном су празне, осим у време утврђивања кворума и гласања. Нова правила треба да врате парламентарце у салу.

"У сали за време дискусији седи само 30, 40 посланика, што није случај са радницима у фабрикама", каже посланик Драган Марковић из Јединствене Србија.

Петар Петковић из Демократске странке Србије истиче да је "празна слика парламента пре свега оно што грађани виде, како парламент ради".

Рад у новој радној групи парламента, међутим, игнорисаће Либерално-демократска партија.

"То је само неки вид замајавања, фингирања и демонстрација да су се они променили, али не пристајем да ми они држе лекције око тога", каже Наташа Мићић из ЛДП-а.

Социјалиста Бранко Ружић не види ништа спорно у доношењу акта који, каже, постоји у свим европским земљама. "Од деведесетих, на овамо било оних који нису знали да се понашају, али временом су сазрели", наводи Ружић.

Председник Скупштине Небојша Стефановић очекује да ће нови правилник решити спорне ситуације. Подсећа колеге посланике, "уз дужно поштовање", да осим политичких странака, представљају и грађане који су их бирали.

Планирано је да нова правила за посланике важе од јесењег заседања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара