Читај ми!

ДСС: Одбацити захтев немачког амбасадора

Демократска странка Србије тражи да се председник и премијер Србије огласе и одбаце захтев немачког амбасадора да се у Бриселу разговара и о чланству Косова у УН, рекао потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић.

Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић изјавио је да председник и премијер Србије треба да се огласе и одбаце захтев немачког амбасадора у Србији да се у Бриселу разговара и о чланству Косова у Уједињеним нацијама.

Самарџић је агенцији Бета рекао да би било без преседана ако би премијер Ивица Дачић на преговорима са приштинском страном у Бриселу пристао да се разговара и о чланству Косова у УН.

Функционер ДСС-а је оценио и да у Европској унији преовлађује став Немачке да на Србију треба извршити притисак не само да омогући улазак Косова у УН и укине своје институције, већ и да с Косовом потпише и споразум којим би се заправо завршио процес признања.

"То није добро за односе Србије и Немачке. Немачка ту инсистира на већ показаној историјској вертикали империјалног односа према Србији, и било би крајње време да Немачка престане да посматра Србију као свог архинепријатеља", рекао је Самарџић.

Самарџић је оценио се амбасадор Хајнц Вилхелм понаша као код куће и даје инструкције Влади Србије о томе шта треба да уради да постигне своје циљеве.

"Немачки амбасадор је заиста претерао, иако не сумњам да он крајње веродостојно заступа ставове своје владе, али тражити од једне државе да се одрекне свог интегритета и суверенитета, крајње је дрзак потез владе у Берлину", оценио је Самарџић.

Самарџић је рекао да су официри за везу "на папиру" недипломатске личности, али да Приштина инсистира на дипломатском карактеру свог представника у Србији. 

"Постављање официра за везу је први корак ка успостављању дипломатске везе Београда и Приштине. Ова Влада Србије је кренула путем без повратка брже него што је то чинила претходна влада", рекао је Самарџић новинарима у Скупштини Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво