Читај ми!

Постигнут привремени договор о царинама

Окончана и четврта рунда преговора Ивице Дачића и Хашима Тачија уз посредство шефице европске дипломатије Кетрин Ештон. Претходно Ештонова одвојено разговарала са Дачићем и Тачијем.

2.30 - Београд и Приштина постигли договор о привременој наплати царина на прелазима Брњак и Јариње. Договорено да се прикупљена средства сливају у фонд који ће формирати ЕУ и који ће бити коришћен искључиво за север Косова, рекао Ивица Дачић.

1.10 - Завршена четврта рунда преговора. 

23.56 - Састанак Дачића, Тачија и Ештонове ушао је у четврти сат и за сада нема поузданих информација о томе када би се могао очекивати исход и обраћање новинарима.

21.04 - Почео трилатерални сусрет Ивице Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештон, саопштила је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич.

После пуних пет сати, у Бриселу је завршен трилатерални сусрет председника Владе Србије Ивице Дачића, косовског премијера Хашима Тачија и шефице европске дипломатије Кетрин Ештон.

Српски премијер је, после састанка, рекао да су разговори вођени о постојању институција Срба на северу Косова, које би биле прихватљиве за обе стране, као и посебности српске заједнице.

"О овоме ће бити говора на следећим састанцима, а извештај ЕУ ће бити поднет до априла", рекао је Дачић.

Српски премијер је, такође, рекао и да је постигнут договор о привременој наплати царине на прелазима Јариње и Брњак.

"Договорено је да ЕУ формира фонд у који ће увид имати Приштина и Срби са севера Космета. У тај фонд ће се сливати сва средства од царина и биће коришћен искључиво за север Косова. Тиме се изашло у сусрет Србима са севера", рекао је Дачић.

Из кaбинeтa Кeтрин Eштoн je у писaнoм сaoпштeњу пoтврђeнo дa су двojицa прeмиjeрa зaкључилa приврeмeни дoгoвoр o нaплaти цaринa, aкцизa и ПДВ-a нa прeлaзимa нa aдминистрaтивнoj линиjи.

"Имaли смo дуг и кoнструктивaн рaзгoвoр и дoгoвoрили сe дa сe, рaди интeнзивнoг диjaлoгa, пoнoвo срeтнeмo у фeбруaру кaдa сe нaдaмo дa ћeмo пoстићи знaчajaн нaпрeдaк у склaду сa зaкључцимa Eврoпскoг сaвeтa из дeцeмбрa 2012", пишe у сaoпштeњу Кeтрин Eштoн.

Састанак је одржан у кабинету Ештонове, која је претходно имала кратке одвојене састанке са Дачићем и Тачијем.

Дачић се раније састао и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером, са којим је разговарао и Тачи.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије