Читај ми!

Односи Србије и Хрватске кључни за регион

Премијери Ивица Дачић и Зоран Милановић поручују да су односи Србије и Хрватске кључни за стабилност региона, а да ће Хрватска бити искрен партнер у подршци Београду на путу ка ЕУ. После застоја у односима, закључак је да сва отворена питања треба решити што пре, и то у обостраном интересу.

15.55 - "Хрватска подржава Србију на путу ка ЕУ, а Србија ће имати тежи посао него што су имале земље које су претходно ушле у Унију. Бићемо колеге и суседи и желимо да пружимо сву помоћ", истакао хрватски премијер Зоран Милановић. 

14.49 - Премијер Владе Србије Ивица Дачић рекао је да су односи Србије и Хрватске кључни у региону и у том смислу веома је битно да владе две земље сарађују у реализацији својих надлежности као што је питање међусобних односа.

14.42 - Почела заједничка конференција за медије двојице премијера. 

14.38 - Завршен састанак Ивице Дачића и Зорана Милановића. 

12.06 - Почео састанак премијера Србије и Хрватске Ивице Дачића и Зорана Милановића у Палати Србије, јавља извештач РТС-а.

Односи Србије и Хрватске су кључни у региону и владе две земље треба да сарађују у реализацији својих надлежности, рекао је премијер Србије Ивица Дачић. Хрватски премијер Зоран Милановић рекао да његова земља подржава европске интеграције Србије.

Председник Владе Србије рекао је да је са својим хрватским колегом разговарао о три корпуса питања, а то су отворена питања из прошлости Србије и Хрватске, економска сарадња и европске интеграције.

Дачић је рекао да је договорено да заједнички односи, после одређеног застоја, треба да иду у правцу нормализације.

Како је навео премијер Србије, прво треба разговарати о отвореним питањима из прошлости.

"Ниједно од тих питања, осим последње пресуде Хашког трибунала, није ново већ се о њима говори већ дуги низ година. Питања расељених и избеглих, процесуирања ратних злочинаца, утврђивања наше границе, па онда и међусобних тужби", истакао је Дачић. 

Други корпус питања, рекао је Дачић, јесте економска сарадња две земље и Србија жели да постоје отворена тржишта Србије и Хрватске и очекује да се спољнотрговинска размена повећа и буде обострана.

Трећи сегмент разговора Дачића и Милановића биле су европске интеграције. Српски премијер рекао је да је од свог хрватског колеге добио уверење да Хрватска подржава европске интеграције Србије.

"Знамо да има питања о којима не делимо исте ставове и да постоје теме којима се емотивно погађа у ближу или даљу прошлост, али смо свесни и да је потребно да сарађујемо", рекао је премијер Србије.

Дачић је рекао да се нада да ће после сусрета са премијером Хрватске доћи и до сусрета председника Србије и Хрватске и "да ће то бити још један допринос нормализацији односа две земље".

Према његовим речима, очекује се да се отворена питања две земље реше у обостраном интересу "како би се олакшао живот нашим грађанима".

"У најнепосреднијој прошлости једна од спорних тема била је и пресуда Хашког трибунала и ми заиста очекујемо да сви који су одговорни за злочине према српском или хрватском народу треба да одговарају за почињене злочине", рекао је Дачић.

Премијер Дачић рекао је да је са хрватским колегом Милановићем разговарао међусобним тужбама две земље, али не и о томе како их решити и поручио да не треба чекати 2014. годину да би се тај проблем решио.

"Нисмо данас разговарали како решити тај проблем, али мислим да није добро чекати 2014. годину када почиње расправа (пред Међународним судом правде)", истакао је Дачић.

Милановић: Подржавамо евроинтеграције Србије 

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је да је до сусрета са српским колегом Ивицом Дачићем могло да дође и раније, али да су неке ствари стајале на путу и да односи Београда и Загреба нису битни само за те две земље већ и за регион.

Према његовим речима, Србија ће имати тежи пут у ЕУ од Хрватске и позвао Србију да се обрати за помоћ.

"Хрватска подржава Србију на путу ка ЕУ, не као фразу, већ као садржај и зато што нам је то у интересу. Србија ће имати тежи посао него остале, нове чланице ЕУ. Искуство имамо, ментори не желимо да будемо јер смо били ментори себи, али желимо да будемо сарадници и суседи", рекао је хрватски премијер.

Милановић је истакао да је у Београд дошао да види да ли Хрватска и Србија могу да унапреде односе, истакавши да су сва отворена питања између њих проблеми из прошлости.

"Дошао сам у Београд да видимо можемо ли боље...Србија и Хрватска су две земље које су прошле кроз тешке године, што доказује да политика није само разум већ и осећај", рекао је Милановић.

Хрватски премијер је обећао да ће српским фирмама, коначно, бити омогућено да слободно инвестирају у његову земљу.

"Уколико има препрека пословању српских фирми ту смо да то решимо, јер улазимо у ЕУ која је јединствено тржиште где владају фер правила", навео је Милановић.

Одговарајући на питање да ли ће бити процесуирани ратни злочини почињени током "Бљеска" и "Олује" без обзира на ослобађајућу одлуку Трибунала у Хагу за хрватске генерале Милановић је рекао да он лично никада није бежао од одговорности за нефункционисање хрватске власти на сопственој територији после, како је рекао, ослобођења земље.

"То сам назвао хрватском срамотом и неодговорношћу. То је једно, али свако претеривање је друго" оценио је премијер Хрватске.

Ово је први сусрет двојице премијера. До радне посете дошло је на иницијативу Милановића. За премијере Дачића и Милановића после састанка у четири ока приређен је заједнички радни ручак за две делегације.

Радном ручку су, како је Танјугу потврђено у Бироу за комуникације Владе Србије, присуствовали потпредседник Владе Расим Љајић и министар спољних послова Иван Мркић са српске, а са хрватске стране заменик министра иностраних послова Јошко Клисовић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара