Читај ми!

Потребна нам је реална политика за Косово

Сврха данашње седнице није само расправа о неколико страница текста резолуције, већ да ли Србија може сагледати могућности за праведно решење, за одговорну, реалну и оствариву политику за Косово, поручио премијер Ивица Дачић образлажући Предлог резолуције.

Премијер Србије Ивица Дачић упозорио је, образлажући Предлог резолуције о Косову и Метохији, да је у јужној српској покрајини веома тешка ситуација, јер се 13 година гради њена независност, па сврха данашње седнице није само расправа о неколико страница текста резолуције,  већ да ли Србија може сагледати могућности за праведно решење, за одговорну, реалну и оствариву политику за Косово.

Дачић је на седници Скупштине Србије рекао да грађани очекују одговоран однос према овом питању, одговоран однос према расправи без међустраначких надметања и, уколико је могуће, без надметања у оптужбама ко је више крив за ситуацију на Косову и Метохији.

Прошле године, подсетио је Дачић, обележили смо 100 година ослобођења Косова од турске окупације, а сада 100 година после имамо веома тешку ситуацију у којој је угоржен наш витални и национални интерес на Косову, територијални интегритет и суверенитет.

"Ова тема је практично српски архетип, везана за српске корене, српске сеобе и, нажалост, српске деобе", рекао је Дачић.

Премијер је најавио да ће у преговорима инсистирати на формирању аутономне заједнице српских општина и да је циљ Србије да се "стави тачка" на решавање проблема Косова.

"Предлог резолуције се базира на томе да ће представници Србије посебно инсистирати на успостављању аутономне заједнице српских општина на Косову, а да ће изворне надлежности и унутрашње уређење бити предмет преговора. Ми предлажемо поделу на неколико региона од којих би један био аутономна заједница српских општина", рекао је Дачић на почетку расправе у Скупштини Србије.

Србија је, како је истакао, принуђена да предлаже решења која без признавања Косова регулишу функционисање јужне српске покрајине као територије дефинисане по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Премијер је поручио да је Србији потребна прагматична политика у интересу народа и да више не можемо да иде назад, због чега је из резолуције избачен део да "ништа није договорено док све није договорено", као и део о прекиду техничких преговора.

Аутономија за заједницу српских општина 

Поновио је да би заједница српских општина на Косову имала аутономију у правосуђу, унутрашњим пословима, енергетици и другим областима.

"Инсистираћемо на посебном уговорном односу Српске православне цркве и институција у Приштини, на трајној гаранцији за повратак расељених и потреби да и Косово усвоји закон о повратку. Потребно је разговарати о несталима и спровести истраге о злочинима над Србима на Косову", нагласио је Дачић.

Дачић је навео да "све то није део резолуције", него је то политичка платформа, а да резолуција одређује оквире за преговоре.

Премијер Србије је истакао и да Србија жели да напредује у европским интеграцијама и да добије датум за преговоре са ЕУ.

Упозорио је да Косово све више иде ка независности и да су Србији потребни државнички прагматизам, дипломатска мудрост и деловање у интересу народа, првенствено у интересу Срба са Косова.

Тешке чињеница уместо митова и бајки 

Дачић је навео да се о Косову не може говорити на нивоу мита и бајки него на нивоу "тешких чињеница", које говоре да је свет неправедан према Србији, али да је Србија мала да би могла да промени свет.

"На Косову је изузетно тешка ситуација. Суверенитет Србије на Косову готово и да не постоји, српске институције се терају са Косова, а Срби нису направили своје аутономне институције. Косовом управљају команданти терористичких јединица са којима смо ратовали, а примају их у Вашингтону и Бриселу. Председник Србије не може на Косово, у Призрену живи један српски ђак, а Призрен је био престоница Србије. Не можемо да заштитимо светиње на Косову", рекао је Дачић.

Морамо погледати истини у очи и рећи да се не може назад у претходно стање и да је питање само може ли се ићи напред, поручио је председник Владе Србије.

Истако је и да је на Косову потребно пронаћи праведно решење које ће задовољити све и које ће омогућити мир и стабилност у региону.

"Морамо да створимо добре и чврсте основе да нешто спасимо, да ујединимо народ за оствариве циљеве. Док ми расправљамо о резолуцијама, од 1999. године тече процес учвршћивања независности, притисак на Србе, нема повратка нити решавања судбине несталих, изводе се напади на Србе", рекао је Дачић.

Прекинути успаванку 

Дачић је навео да се 13 година гради независно Косово супротно међународном праву и уставу, а Србија доноси резолуције и декларације а Косово све више иде ка независности.

"Сврха седнице парламента о резолуцији је да видимо да ли смо у могућности да сагледамо реалну ситуацију и положај Србије. Народу је потребна политика са резултатом и одговорности а не политика часних пораза и битака које могу да донесу само пораз и колективно жртвовање народа", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је потребна подршка парламента за политику која ће прекинути успаванку да је довољно сакрити се иза резолуција и Устава и да ће тако бити решен проблем Косова.

"Будемо ли држали главу у песку нећемо више имати о чему да преговарамо", упозорио је председник Владе Србије. 

Премијер је поручио да нам није потребна политика часних пораза, ни битака које "могу само да донесу пораз и колективно жртвовање народа".

"Часно се могу жртвовати само појединци, не сме се жртвовати цео народ", поручио је премијер Ивица Дачић, образлажући Предлог резолуције

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара