Вакцина најбоља заштита

Од почетка године троје људи преминуло, а око 30 оболело од вируса А Х1Н1. Лекари још једном напомињу да је вакцинација најефикаснија мера заштите.

У Србији су до сада регистрована три смртна случаја пацијената код којих је доказан вирус новог грипа А Х1Н1, а још троје оболелих је у тешком стању.

Особе које су преминуле нису биле вакцинисане и зато лекари још једном напомињу да је вакцинација најефикаснија мера у борби против новог грипа.

Подсећа се да је вирус грипа највише активан у фебруару и марту, а обистиниле су се и процене епидемиолога да ће грип ухватити замах у другој половини јануара, односно одмах после празника и када се ђаци врате у школске клупе.

"Могло би се рећи да се за последњих десетак дана повећао број пацијената који се јављају са симптомима грипа, па можда и да је број удвостучен", рекла је докторка Драгица Николић из Дома здравља "Палилула".

У Србији су присутна три типа вируса грипа и то: А (Х1Н1), А (Х3Н2), и тип Б. За разлику од вируса типа А, тип Б је блажи.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је од ових врста грипа заштићен део становништва кроз пребољевање и стварање природног имунитета, а нешто мање и кроз вакцинацију.

Тиодоровић је позвао хроничне болеснике да се вакцинишу, јер је то најбоља и најефикаснија мера заштите.

Вакцинација се препоручује свима, а посебно људима са повећаним ризиком од обољевања.

Прошле године, грип А Х1Н1 однео је 137 живота, а више од 6.000 грађана Србије било је на болничком лечењу. Ове године, стручњаци процењују да вирус неће бити толико погубан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво