Солидарност кључ у борби против пандемије

Велики талас новог вируса очекује се у наредном периоду, на јесен или следеће године али ситуација у којој нема већег броја умрлих од новооболелих, показује да тај вирус нема првобитно очекивану снагу, рекао доктор Предраг Кон.

Гостујући у Дневнику 2, епидемиолог градског Завода за јавно здравље Предраг Кон рекао да ће велики талас новог вируса грипа доћи у наредном периоду, на јесен или следеће године, али да ситуација када нема већег броја умрлих од новооболелих, показује да тај вирус нема првобитно очекивану снагу.

Кон рекао је да ће против новог грипа боље резултате дати солидарност од вакцина и лекова и да упркос петом степену мера заштите СЗО, нема разлога за панику.

"Само лекови и вакцине неће бити довољне да зауставе нови грип. Потребна је солидараност и сарадња свих дражава",  рекао је Кон гостујући гостујући у Дневнику 2 Радио-телевизије Србије.

Додао је да се од сезонске вакцине не може очекивати сигурна заштита. Говорећи о лековима "Тамифлу" и "Реленца" који дају добре резултете на лечењу новог грипа, Кон је изнео мишљење да за њима сада нема потребе јер код нас нема забележених случајева.

Нагласио је да се пандемијски грип разликује од обичног грипа зато што напада имунолошки потпуно здраве особе. У том случају требало би смањити жестоки имунитет, за шта се користи посебна група лекова иминомодулатора, рекао је Кон.

Кон је подсетио да смо у овом веку већ били суочени са три пандемијска налета грипа, од којих је последњи био 1968. године.

"Иако има доста људи који су то доживели, ретки су они који га се сећају. То је доказ да нема места паници ни од новог грипа. Нови грип нема ону снагу коју смо му у почетку приписали", закључио је Кон.

Мексички грип није стигао у Србију

Резултати лабораторије Института "Торлак" показали су да код пацијенткиње из Новог Сада није регистрован вирус новог грипа, рекао члан радне групе за епидемију проф. др Бранислав Тиодоровић.

"Налаз ће даље по процедури, бити проверен у референтној лабораторији Светске здравствене организације у Лондону", најавио је Тиодоровић.

Тиодоровић је истакао да је срећна околност што је пацијенткиња клинички здрава, да се осећа добро, а епидемиолошки надзор ће се наставити у кућним условима.

Србија је спремна и предузима све неопходне мере у случају појаве новог или тзв. мексичког грипа. Влада Србије усвојила је препоруке и закључке Министарства здравља, и основала Коордионационо тело које ће у наредном периоду пратити развој ситуације.

Министар Милосављевић је рекао да ће то тело чинити министри из 13 министарстава, а да је Министарство здравља на челу.

"Задатак тог тела је обезбеђивање највећег нивоа подршке за текуће и потенцијалне интервениције, активирање процедура за стицање додатних ресурса, размештање оперативних тимова, обезбеђивање сарадње међу министарствима, координација са суседним земљама и идентификовање потребе за међународну помоћ", објаснио је министар.

Иако, према речима министра, разлога за панику још нема, прве неопходне мере су већ предузете.

Аеродроми у Београду и Нишу облепљени су плакатима са обавештењем о ризику, повећана је санитарна контрола на свим граничним прелазима, где ће се делити и ламфлети о упозорењима.

Институт Торлак радиће 24 сата, и у обавези је да у року од 72 сата потврди или искључи да ли болест постоји или не. После тога резултат се шаље у референтну лабораторију у Лондону, која даје последње мишљење.

Помоћник директора СЗО је навео да је швајцарска фармацеутска компанија "Рош" најавила да ће повећати производњу "тамифлуа", једног од лекова које СЗО препоручује против новог вируса.

"Тамифлу" је антивирусни лек који се узима чим се организам зарази вирусом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара