Нема мексичког грипа у Србији

Мексички грип није стигао у Србију, показали резултати Института "Торлак" после прегледа првог сумњивог случаја у Новом Саду и туриста који су путовали у Мексико. Србија спремна и организована. Лекова довољно. Лекари саветују опрез и појачану хигијену. Влада усвојила закључак о спречавању појаве, ширења и сузбијања мексичког грипа. Министарство здравља објавило бројеве телефона на које грађани могу добити дежурне епидемиологе.

Резултати лабораторије Института "Торлак" показали су да код пацијенткиње из Новог Сада није регистрован вирус новог грипа, рекао члан радне групе за епидемију проф. др Бранислав Тиодоровић гостујући у Другом Дневнику РТС-а.

Налаз ће даље по процедури, бити проверен у референтној лабораторији Светске здравствене организације у Лондону, најавио је Тиодоровић.

Тиодоровић је истакао да је срећна околност што је пацијенткиња клинички здрава, да се осећа добро, а епидемиолошки надзор ће се наставити у кућним условима.

Група туриста из Србије, која је је преко "Контикија" боравила у Мексику и која се сада налази на Куби, осећа се добро и прошла је период инкубације, рекао је директор те агенције Слободан Мићић.

Туристи који су отпутовали у Мексико 17. априла боравили су у делу земље где није забележен грип.

Група је, према Мићићевим речима, потом, у склопу аранжмана, пребачена на Кубу, одакле ће се у Србију вратити у следећу среду.

Мићић је истакао да су сви прошли период инкубације вируса од седам дана и да нико нема здравствене тегобе.

Србија у приправности

Влада Србије  усвојила је на  данашњој седници  закључак спречавању појаве, ширења и сузбијања мексичког грипа, односно, како је саопштено "заразне болести свињски грип (свињски грип код људи)".

Основано је и Координационо тело за примену плана активности пре и у току евентуалне пандемије тог грипа.

Министар Милосављевић је рекао да ће то тело чинити министри из 13 министарстава а да је Министарство здравља на челу.

"Задатак тог тела је обезбеђивање највећег нивоа подршке за текуће и потенцијалне интервениције, активирање процедура за стицање додатних ресурса, размештање оперативних тимова, обезбеђивање сарадње међу министарствима, координација са суседним земљама и идентификовање потребе за међународну помоћ", објаснио је министар.

Министар је навео да уколико дође до пандемије, долази у обзир разматрање затварања школа, ресторана, јавних приредби и за то морате имати полуге интервенције.

Иако, према речима министра, разлога за панику још нема, прве неопходне мере су већ предузете.

Аеродроми у Београду и Нишу облепљени су плакатима са обавештењем о ризику, повећана је санитарна контрола на свим граничним прелазима, где ће се делити и ламфлети о упозорењима.

Институт Торлак радиће 24 сата, и у обавези је да у року од 72 сата потврди или искључи да ли болест постоји или не.

После тога резултат се шаље у референтну лабораторију у Лондону, која даје последње мишљење.

У случају новог, тзв.мексичког грипа инкубација траје до 10 дана.

Симптоми су температура виша од 38 степени малаксалост губитак апетита запушен нос и сметње при дисању упала грла и кашаљ мучнина, повраћање дијареја

Министар здравља Томица Милосављевић је приликом обиласка Института за инфективне и тропске болести КЦС подсетио да му је  Комисија Светске здравствене организације  уручила потврду сертификације СЗО и УНИЦЕФ-а да је Институт "Торлак" сертификован за чување вакцина на прописан начин и за њену дистрибуцију.

Институт за имунологију и вирусологију Торлак добио је од СЗО  и милион и 200 хиљада евра за производњу, чување и дистрибуирање неопходне вакцине.

"Фаза пет значи да је свет данас ближи пандемији и нема разлога паници, јер чинимо све што можемо", рекао је Милосављевић и додао да су "резерве антивирусних лекова на минималном нивоу од 1 одсто који ће бити увећан на 3 одсто у наредних неколико дана".

Министар је указао да је јасно да се ради о генетски промењеном вирусу и да се људска врста са тим вирусом сусреће први пут, тако да ни епидемиолози не могу прецизно да говоре о току болести.

Милосављевић је грађанима препоручио да обрате већу пажњу на хигијену, нарочито руку, да избегавају руковања и љубљења, јер се вирус преноси са човека на човека.

Министар здравља Томица Милосављевић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да је Србија добро организована и припремљена за евентуалну епидемију.

Институт за инфективне болести има довољно кадрова и лекова

Директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије проф. др Миомир Пелемиш је рекао да Институт располаже довољним бројем кадрова, простора и антивирусних лекова који се користе у лечењу пацијената са симптомима мексичког грипа и да не препоручује да се пацијенти сами лече и стварају залихе антивирусних лекова без договора са лекаром.

Према речима Пелемиша, у тој здравственој установи постоје посебне амбуланте за преглед, одштампана су упутства за лекаре како треба да раде и како да се понашају са пацијентима, а грађани прво треба да се јаве телефоном изабраном лекару који ће одредити да ли и где пацијент треба да иде.

"Битан податак за заштиту од те болести је да ли је особа боравила у земљама у којима је мексички грип регистрован и да ли је појединац био у контакту са оболелим, а потом ће бити предузете одговарајуће мере", рекао је Пелемиш.

Директор Института је апеловао  на грађане да не дижу панику, јер у Србији постоји довољна залиха лекова којима се третира та болест.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара