Европа против панике

Ниво опасности од пандемије мексичког грипа на петом степену, што означава претњу ризика од пандемије. Према најновијим подацима у свету има 236 потврђених случајева новог грипа. Нема разлога за панику, поручили министри здравља ЕУ. Нови вирус убудуће ће се звати грип А (Х1Н1) а не свињски грип. У Хрватској нема оболелих, у Словенији у току испитивања.

Светска здравствена организација подигла је ниво опасности од пандемије мексичког грипа на пети степен, на скали од шест нивоа, што практично значи да свету прети непосредни ризик од пандемије, односно светске заразе.

"Сада све земље морају да сместа активирају планове припреме за пандемију. Земље морају да будно прате све необичне случајеве обољења сличног грипу и запаљењу плућа", рекла је др Маргарет Чен, директор Светске здравствене организације.

"Подизање узбуне на виши степен је сигнал владама, министарствима здравља и фармацеутским индустријама да морају да убрзају кораке у борби протв заразе" навела је Чен.

Светска здравствена организација је под притиском узгајивача свиња и влада саопштила да ће нови вирус убудуће звати грип А (Х1Н1) а не свињски грип.

Произвођачи хране из САД и Европе и владе више земаља затражили су промену имена грипа, да би било јасно да он није у вези са свињама.

Према најновијим подацима СЗО у свету има 236 потврђених случајева новог грипа типа А (Х1Н1), а највећи број нових случајева има у Мексику, где се зараза и појавила.

Помоћник директора СЗО Кеиџи Фукуда рекао је да је број потврђених случајева у Мексику порастао са 26 на 97, укључујући и седам смртних случајева.

Фукуда је рекао да се у току данашњег дана нису појавили докази који би указали да би Светска здравствена организација требало да опасност од пандемије мексичког грипа подигне на највиши, шести ниво.

Помоћник директора СЗО је навео да је швајцарска фармацеутска компанија "Рош" најавила да ће повећати производњу "тамифлуа", једног од лекова које СЗО препоручује против новог вируса Х1Н1.

"Тамифлу" је антивирусни лек који се узима чим се организам зарази вирусом.

Сумња се да је припадник обезбеђења америчког секретара за енергетику Стивена Чуа, заражен вирусом, саопштила је Бела кућа.

Чу је заједно са америчким председником Обамом боравио у Мексику у званичној посети 16. априла, непосредно пред појаву вируса у тој земљи.

Припадник обезбеђења реако је да никада није пришао ближе од два метра америчком председнику.

Званичник Беле куће Роберт Гибс рекао је да ни код председника ни код Чуа нису регистровани симптоми вируса и да доктори сматрају да не би требало да се тестирају.

Нема разлога за панику у Европи

Здравствене власти Европске уније са највећом озбиљношћу и забринутошћу гледају на могућност епидемије, али нема никаквог разлога за панику јер су земље чланице ЕУ и Европска комисија потпуно спремни и способни да се томе супротставе, закључак је ванредног заседања министара за здравство европске двадесетсеморице у Луксембургу, саопштиле су председавајућа чешка министарка Данијела Филипова и европска комесарска за здравље Андрула Василиу.

Министри здравља ЕУ су поручили грађанима Европе да ће све најопсежније и најбрже мере бити предузете да здравствене власти чланица ЕУ и трећих земаља, дакле и Западног Балкана, заједнички сведу на минимум насртај незамапћене опасне врсте грипа на и на европско становништво.

"Опасност пандемије постоји, иако и даље није извесно да ће до ње доћи", стоји у закључку министарског заседања ЕУ и нагласава се да ће, уз сарадњу са Светском здравственом организацијом, "Европска унија и земље чланице наставити да делују снажно и одлучно да се супротставе тој претњи".

Чешка министарка Филипова и европска комесарка за здравство Василиу су поручиле да нема никаквог разлога за панику и да засад, осим Мексика, ни у другим земљама у свету није било много смртних случајева, иако број оболелих од свињског грипа расте.

Општи здравствени услови, могућност брзог обраћања оболелих екарима и расположиве залихе вакцина против грипа јамче да болест у Еропи не може имати теже последице и масовну смртност.

Званичници Европске комисије су, после размене мишљења с елницима европске фармацеутске индустрије, саопштили да ће и акцина против ове најновије врсте "свињског грипа" бити произведена већим количинама у року од три месеца.

У саопштењу састанка министара за здравство ЕУ се каже и да је утврђено да је вирус "свињског грипа" настао комбинацијом елемената жвотињког и човечјег порекла и да се преноси с човека на човека.

Министри здравља ЕУ нису се сложили са француским предлогом да се суспендују летови из Уније за Мексико, због нове врсте грипа који се прво појавио у тој земљи и однео већ 176 жртава.

Министри су се заложили за што бољу међудржавну размену информација између земаља чланица и за обезбеђивање залиха вакцина против ове болести.

Било је речи и о идеји стварања заједничких залиха такве вакцине у ЕУ.

У Хрватској нема оболелих

Хрватска је у великој мери одахнула након вести да студенткиња из Осијека, која је јуче примљена у болницу, није оболела од мексичког грипа, али само накратко јер је нове сумње изавао нови сличан случај, овај пут у Загребу.

У загребачку Клинику за инфективне болести примљено је дете за које се сумња да је заражено вирусом мексичког грипа, али су први резултати лабораторијског испитивања детета које је допутовало из Немачке, показали негативне резултате, јавила је Хрватска радио-телевизија.

У словеначком Институту за заштиту здравља у току су лабораторијске провере узорака узетих од особе за коју се сумња да има знаке заражености мексичким грипом, а која се пре неколико дана вратила из САД, изјавила је начелница Центра за заразне болести Аленка Крајгер.

Напоменувши да ће дијагноза бити утврђена сутра, она је подсетила да су јуче постојале сумње на исту болест код три особе, које су се вратиле из САД, односно Мексика, али се показало да су оне биле неосноване.

У САД 111 случајева оболелих од вируса мексичког грипа

Званичници америчких држава Минесота, Небраска и Џорџија потврдили су по један случај обољевања од вируса мексичког грипа, Колорадо два, а Јужна Каролина 10 новорегистрованих, чиме се укупни број оболелих у САД попео на 111, од којих је једна бебе умрла.

Центри за контролу и превенцију болести објавили су на својим сајтовима да америчка држава Њујорк води са 50 регистрованих случајева, следи Тексас са 26, Калифорнија са 14 и Јужна Каролина са 10, Колорадо са два и три америчке државе по један потврђени случај оболелих особа од вируса А/Х1Н1.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон рекла је да САД редовно врше преглед и упућују савете Американцима који путују или живе у иностранству како би избегли последице ширења мексичког грипа по свету.

Клинтонова је навела да је Стејт департмент оформио Групу за праћење која истражује како друге владе одговарају на претњу мексичког грипа и "какву помоћ САД може да им пружи".

Центар за контролу и превенцију болести саопштио је да се сумња да је један радник Светске банке у Вашингтону можда заражен вирусом новог грипа у Мексику, а уколико се то потврди, то ће бити први случај те тешке болести у главном граду САД.

Први прелиминарни тест код те особе је био позитиван, а другим тестом треба да буде потврђено да је он заражен, и то током боравка у Мексику од 13. до 18. априла.

Како је саопштено, он се одмах по повратку са пута јавио лекару и брзо се опоравио.

Светска банка позвала је његове колеге који су са њим били у блиском контакту да раде од куће.

Мексико наложио делимичну обуставу економског пословања

Мексички председник Фелипе Калдерон наложио је делимичну обуставу економског пословања у земљи у циљу успоравања ширења мексичког грипа.

Калдерон је наредио владиним функционерима и оним приватним фирмама које нису од суштинског значаја за функционисање економије да од сутра обуставе рад да би се спречило даље ширење смртоносног вируса, који је у тој земљи већ однео 176 живота.

"Нема сигурнијег места да се заштите од грипа него што је дом", поручио је мексички председник својим сународницима, током првог телевизијског обраћања од избијања жаришта грипа у тој земљи.

У Мексико Ситију, метрополи од 20 милиона људи, све школе, ресторани и ноћи клубови су затворени, а јавна дешавања отказана ради спречавања ширења заразе.

Мексички председник Фелипе Калдерон позвао је  становнике своје земље да током првомајских празника, од првог до петог маја, "остану у својим домовима" како би смањили ризик од даљег ширења опасне заразе вирусом грипа типа А (Х1Н1), пренеле су агенције.

Мексичке власти јутрос су смањиле процену од 159 потенцијалних смртних случајева од вируса грипа типа А (Х1Н1) на 84, додајући да се за сада са сигурношћу може потврдити да је осам особа умрло од те болести.

Број заражених особа се повећао са 49 на 99 људи, али 91 међу њима "се осећа добро", изјавио је на министар здравља Хозе Ангел Кордоба.

Градоначелник Мексика Марсело Ебрард рекао је да се "број заражених стабилизује" и да, ако се та тенденција настави, разматра могућност да смањи степен санитарне узбуне у главном граду.

Широм Мексика су затворене све школе, факултети, ресторани, барови, дискотеке, туристичке атракције, зоолошки вртови, а фудбалски мечеви се играју без присуства публике. Те мере ће бити на снази барем до 6. маја.

Први случајеви новог грипа у Швајцарској, Перуу, Холандији...

Истовремено у Перуу и Швајцарској потврђени су први случајеви грипа какав постоји у Мексику. У кантоналној болници у Бадену смештен је пацијент који је допутовао из Мексика и за њега је након анализа утврђено да болује од вируса грипа типа А (Х1Н1).

Здравствене власти су навеле да у Швајцарској постоји још 26 сумњивих случајева грипа углавном код путника који су се недавно вратили из Мексика.

Перуанске власти су такође потврдиле први случај грипа код једне 27-годишње Аргентинке која живи у Калифорнији. Она је путовала из Мексика у Буенос Ајрес, али је авион у којем се налазила морао да слети у Лиму управо због симптома болести који су се током лета код ње појавили.

Први сумњив случај грипа откривен је и у Јапану, код младића који је боравио у Канади, а испитивање је у току, саопштило је јапанско минстарство здравља.

Како се наводи, младић стар 17 година из Јокохаме боравио је у канадској провинцији Британска Колумбија од 10. до 25. априла.

Јапански министар здравља Јоичи Масузое рекао је да су тестови показали да није заражена жена која је боравила у Лос Анђелесу, за коју се сумњало да има вирус А.

Случајеви инфекције вирусом А до сада су званично потврђени у 13 земаља, а ниједан у Азији.

Светска здравствена организација је потврдила да су људски случајеви вируса Х1Н1, који се прво појавио у Мексику, забележени и у САД, Канади, Великој Британији, Израелу, Новом Зеланду и Шпанији. У Мексику и САД су забележене и људске жртве.

Група од тридесетак америчких маринаца у војној бази у јужној Калифорнији стављена је у карантин, пошто је потврђено да је један од њих заражен вирусом свињског грипа, саопштила је америчка војска.

Холандски здравствени органи потврдили су данас да је једно трогодишње дете оболело од грипа типа А (Х1Н1), преноси холандска новинска агенција АНП позивајући се на Министарство одбране.

У Чешкој, Пољској и Словачкој за сада није потврђен ниједан случај новог грипа, неколико десетина људи са сумњивим симптомима је на посматрању, а Чешка, пошто је проглашен пети претпоследњи степен пред пандемију, проверава своје кризне планове.

После прва три јуче потврђена случаја нове врсте грипа, у Немачкој се доносе мере за случај даљег и масовнијег ширења заразе.

Савезна канцеларка Ангела Меркел је од савезне министарке здравља и њених покрајинских колега затражила да обезбеде довољну количину лекова против грипа.

Нови грип се не може добити конзумирањем свињетине

Мексички грип се никако не може добити конзумирањем свињског меса, под условом да се оно термички обради на најмање 71 степен Целзијуса, чиме се убија вирус те болести, заједно са осталим бактеријама и вирусима, наводи се у упутству о новој болести, које је објавио амерички Центар за контролу и превенцију болести.

У упутству се такође наводи да људска вакцина за нову врсту грипа још не постоји, да се на њој убрзано ради, али да постоји вакцина која може да спречи ширење болести међу животињама.

Вакцине за "обичан", сезонски грип могу да делимично помогну у спречавању свињског грипа типа Х3Н2, али не и код типа Х1Н1, који сада хара светом, пренео је Ројтерс.

Симптоми новог грипа слични су као и код сезонског - висока температура, кашљање, бол у мишићима и крајња премореност - али се код "новог" грипа чешће јављају дијареја и повраћање.

Будући да се болест са човека на човека преноси додиривањем зараженог објекта, а потом сопственог носа или уста, најпожељнија превентива је редовно прање руку. Како се болест преноси и у облику капљичне инфекције, кашљањем и кијањем, пожељно је избегавати велике групе људи.

До сада постојећи облици свињског грипа могли су да се шире само међу животињама, а човек је могао да се зарази само у додиру са оболелом животињом. Тако је било са птичјим грипом.

Међутим, свиње могу да оболе и од "човечијег", и од птичјег грипа. Мутацијом та два вируса у телима свиња, настала је нова врста вируса.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара