Епидемиолози у приправности

Вирус АХ1Н1 који је изолован у САД-у и Мексику није до сад откривен код нас, али су стручњаци у приправности, рекао председник Радне групе Министарства здравља Предраг Кон. Постојећи вирус већа опасност од птичијег грипа, јер је откривен у моменту кад већ може да се преноси међу људима.

Председник Радне групе Министарства здравља за примену плана активности Владе Србије пре и у току пандемије грипа Предраг Кон рекао је да је та група у непрекидном заседању и да ће наредне недеље дати своју процену о епидемилошкој ситуацији поводом појаве вируса свињског грипа.

 

"Вирус АХ1Н1 који је изолован у САД-у и Мексику није до сад детектован код нас и врло је мало података да би се могло закључивати. Према ономе што имамо, непозната је смртност од тог вируса, јер је до досадашњих смртних исхода дошло због упала плућа за које се не зна поуздано да ли су све узорковане тим вирусом", рекао је Кон агенцији Бета.

Кон, који је и епидемиолог у Градском заводу за јавно здравље, каже да тренутно нема вакцине која потпуно поуздано може да заштити од свињског грипа, али да је свакако боље да су људи вакцинисани против грипа.

"Чињеница је да је вирус осетљив на лекове 'Опстамидир' и 'Занармидил', којих у Србији има у залихама још од појаве птичијег грипа", навео је Кон.

Кон је истакао да је ситуација са обољевањем од свињског грипа неповољнија у односу на птичији грип јер се вирус АХ1Н1 откривен у моменту кад већ може да се преноси међу људима и да је питање колика је способност његовог преношења.

"То није утврђено и потенцијална опасност од пандемије постоји, а јасно је да је пандемијска опасност из године у годину све већа и треба да навикавамо на овакве ситуације, јер се све брже уочавају промене код вируса и откривају њихови нови облици", рекао је Кон.

Кон је рекао и да се у нормалним условима не преноси вирус грипа са оболеле свиње на човека, али да су такви случајеви забележени 1976. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се