Расте број жртава свињског грипа

Вирус у Мексику однео преко 80 живота, а сумња се да је преко 1.300 људи заражено. САД прогласиле санитарно ванредно стање. Светска здравствена организација оцењује да је реч о новом вирусу који се код људи преноси великом брзином. Почели радови на припреми вакцине против свињског грипа.

У покушају да сузбију епидемију свињског грипа, који је већ однео преко 80 живота, власти у Мексику су затвориле сва места јавних окупљања. Сумња се да је преко 1.300 људи заражено.

Мексичке власти су пооштриле превентивне мере против заразе укључујући изолацију болесника, док представници власти имају право да контролишу све објекте, путнике и њихов пртљаг.

Католичка црква у Мексику саопштила је да отказује недељне мисе, сходно позиву Министарства здравља о отказивању свих јавних скупова, без обзира да ли је реч о спортским, културним или верским догађајима.

Школе и универзитети, који су од петка затворени, неће бити поново отворени пре 6. маја.

У настојању да се сузбије вирус свињског грипа, затворени су и музеји, библиотеке и позоришта.

Наведене мере се односе на главни град који има 20 милиона становника и на суседну мексичку државу Сан Луис Потоси, која је после главног града највише погођена епидемијом.

Свињски грип - појава која мора да забрине

Светска здравствена организација оцењује да је реч о новом вирусу који се великом брзином преноси код људи и за који још не постоји вакцина.

Та организација потврдила је да је вирус X1H1 који се налази у узорцима узетим са већине жртава у Мексику, идентичан вирусу откривеном код инфицираних особа у Калифорнији.

Нови вирус развија се када одређени вирус грипа нападне свињу, птицу или човека, мешајући свој генетски материјал, саопштила је Светска здравствена организација. Добијени хибрид шири се брзо, јер људи немају природну одбрану.

Светска здравствена организација је, на хитном састанку у Женеви, прогласила појаву "свињског грипа" у Мексику и САД " догађајем који треба да забрине међународну заједницу у погледу јавног здравља".

Генерална директорка те органзације Маргарет Чен позвала је све земље да појачају надзор ради утврђивања појава било каквих необичних болести сличних грипу или јакој упали плућа.

У саопштењу заснованом на основу сугестија које је добила од комитета експерата СЗО, та организација је навела да је потребно још информација пре него што буде донета одлука о могућој промени ознаке на скали СЗО која означава опасност од пандемије, а сада је тренутно на степену три, од могућих шест.

Сједињене Америчке државе објавиле су санитарно ванредно стање. Званичници лекарских служби у америчкој држави Канзас потврдили су два случаја оболелих од такозваног свињског грипа а забележен је и један случај у држави Охајо. Регистровано је и седморо оболелих у Калифорнији и двоје у Тексасу. 

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг изјавио је да је Центар за контролу и превенцију болести потврдио да је осам ђака једне средње школе из тог града инфицирано вирусом свињског грипа.

Нагласио је да се ради о блажем облику болести и да се већина заражених добро опоравља.

Бела кућа објавила да америчка влада подбробно прати развој те болести и додала да Американци немају разлога да паниче.

У међувремену и Канада је објавила да је у тој земљи шест особа оболело од новог вируса. 

Почели радови на припреми вакцине

Светска здравствена организација саопштила је да је свет спремнији него икад да се одупре потенцијалној епидемији пет година након избијања птичјег грипа.

"Мислим да је свет сада спремнији него икад да се суочи са оваквом ситуацијом", рекао је Кеиxи Фукуда, генерални директор Светске здравствене организације за питања безбедности здравља и околине.

Фукуда је истакао да је Светска здравствена организација почела прелиминарне радове на припреми вакцине против свињског грипа.

"Нема евиденције о томеда се човек тим вирусом може заразити директним контактом са свињама или пак с конзумирањем свињског меса", додао је Фукуда реагујући на вести да се неке земље забраниле увоз свињетине из Мексика.

Европска комисија саопштила је данас да до сада у Европи није пријављен ниједан случај "свињског грипа".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се