Смртоносни вирус у Мексику

Србија и регион ван зоне опасности од новог вируса живинског грипа од којег је у Мексику умрло 68 људи, а више од 1.000 инфицирано. У Мексику затворене школе и болнице. СЗО саоштила да грип у Мексику има потенцијал да прерасте у пандемију, али да је још рано рећи да ли ће се то и догодити.

Власти у Мексику затвориле су школе, болнице и друга места јавних окупљања, у покушају да сузбију епидемију свињског грипа, од кога је умрло 68 људи.

Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила да је реч о новом вирусу, који се великом брзином преноси код људи и за који још не постоји вакцина.

Директор СЗО Маргарет Чан изјавила је да појава свињског грипа у Мексику има потенцијал да прерасте у пандемију, али да је још рано рећи да ли ће се то и догодити.

Чан је навела да ова болест има пандемски потенцијал јер напада људе, али и додала да се, на основу досадашњих лабораторијских анализа и клиничких доказа, не може рећи да ли ће доћи до пандемије.

Министар здравља Мексика Хозе Анхел Кордова, рекао је да је реч о вирусу грипа који напада респираторне органе.

"Симптоми болести су изненадна висока температура, јаке главобоље, бол у мишићима и иритација очију", објаснио је министар здравља.

СЗО је саопштила да је 12 од 18 узорака узетих са жртава у Мексику показало да је генеричка структура вируса Х1Н1 идентична оној код вируса пронађеног у Калифорнији, код инфицираних особа које су се опоравиле.

Неопходна су, међутим, додатна епидемиолошка истраживања како би се евентуално променио статус упозорења на опасност од епидемије, које је сада на трећем од могућих шест нивоа.

Амерички центар за контролу и превенцију болести је саопштио да тај вирус у САД раније није виђен, и да је реч о његовој мутацији, која се јавља код свиња, птица и људи.

Паника у Мексику 

Ширење смртоносног свињског грипа, од којег је већ оболело више од хиљаду особа, унело је панику у мексичкој престоници, где се становницима деле хируршке маске за лице.

Власти су апеловале на људе да избегавају болнице, које су главни центри заразе. Грађанима је упућеним и апел да се уздрже од уобичајених поздрава, као што су руковање и љубљење.

Затварање јавних места окупљања у Мексику се не памти последњих за 25 година. На међународном аеродрому у Мексико ситију уведена је контрола путника, како би се спречило да неко са симптомима грипа уђе у авион.

"Предузимамо све мере како би решили проблем, које су највећи светски медицински стручњаци управо идентификовали у лабораторијама", рекао је председник Мексика Фелипе Калдерон.

Непознато је колику заштиту пружају постојеће вакцине против грипа, а посебно забрињава то што су смртни случајеви углавном међу младима и одраслим људима.

"Прибојавам се. И моја мама је забринута, па ми је рекла да ако морам за излазим, обавезно ставим маску", рекао један од грађана.

Овај нови вирус развија се када одређени вирус грипа нападне свињу, птицу или човека, мешајући свој генетски материјал.

Добијени хибрид може се ширити веома брзо, јер људи немају природну одбрану. Симптоми свињског грипа регистровани су и код осам особа у америчкој држави Тексас, али тамо нема смртних случајева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се