Читај ми!

Die Presse: Тоне ли Египат у верски сукоб?

Најжешће уличне борбе од пада председника Хоснија Мубарака потресају Египат и гурају постреволуционарну земљу у кризу. Насиље би се, попут шумског пожара, могло проширити по целој земљи, пише бечки дневник.

Пламени језичци осветљавају обале Нила, бели дим извија се изнад асфалта, каменице лете, између се чују појединачни пуцњи. Крици и борбени покличи могу се чути још издалека. Људи тумарају по мрачним споредним улицама, држе се за крваве главе док се иза њих кроз облаке сузавца ваља следећи талас напада у виду руље која маше батинама. Биланс је 25 мртвих и 213 повређених.

Каиро је у ноћи између недеље и понедељка доживео највеће насиље од пада Хоснија Мубарака. Уличне борбе бацају постреволуционарни Египат у до сада најопаснију кризу, а насиље би се могло проширити по читавој земљи.

Високи војни савет увео је полицијски час. Следећег јутра, прелазна влада и верски лидери Копта и муслимана одржали су кризни састанак док су се пред једном болницом у центру града, у којој леже многи претежно коптски рањеници, сукоби и даље неометано одвијали.

За сада је нејасно шта је изазвало такву катастрофалну ескалацију насиља која читав Египат "доводи у опасност", како је на својој Фејсбук страници написао председник прелазне владе Есам Шараф. "Вандалске снаге" желе да посеју хаос у земљи и подстакну верске тензије, рекао је он нешто касније у једном телевизијском обраћању. "Ја молим све Египћане, било муслимане или хришћане, старе или младе, жене или мушкарце, да сачувају јединство наше земље", апеловао је Шараф.

У више наврата, Копти су у прошлости на шеталишту крај Нила демонстрирали испред зграде државне телевизије због напада од стране радикалних муслимана и тражили своја права. И у недељу је поново око 2.000 верника са крстовима и иконама са ликом Христа мирно дошло у центар града из четврти Шобра где живе бројни хришћани.

"Тантави, где је твоја војска – ово је и наша земља", скандирали су људи који осећају да их војно руководство са фелдмаршалом Тантавијем на челу не штити довољно. Тако су пре недељу и по дана салафије у селу Маринаб, у близини града Едфу на југу Египта, поново запалиле једну цркву која је управо реновирана и проширена.

Када је протест у Каиру у сутон стигао на обалу Нила, где су људи заједно са својим верским вођама хтели да одрже протестни скуп, насиље је ескалирало. Државна телевизија одмах је почела да свира у пропагандне трубе. Копти су пуцали у војнике и убили тројицу, гласиле су прве вечерње вести. Према извештају Си-Ен-Ена, војно руководство је говорило о чак дванаест убијених и 50 рањених војника.

Са драматичним подрхтавањем у гласу, телевизијски водитељ тражио је од становника да изађу на улице и заштите војнике од хришћанске руље.

Муслимани и хришћани руку под руку

Међутим, сведоци дају једну сасвим другачију слику о току смртоносних догађаја. Један новинар Ал Џазире известио је да су банде сумњивих ликова у цивилној одећи Копте који су певали и скандирали одмах дочекале кишом каменица. Непозната лица су из путничког аутомобила у покрету отворила ватру на демонстранте.

У метежу који је уследио једно оклопно возило улетело је у масу, прегазило и убило петоро демонстраната. Интернетом круже фотографије згњечених тела.

После таквих смртоносних провокација разбеснела маса више није могла да се заустави. Више војника је на лицу места претучено на смрт, како су сведоци известили још исте вечери.

Оклопни транспортер је за неколико секунди молотовљевим коктелима био претворен у распламсалу буктињу која је разједала тротоар, сви аутомобили у околини вишеспратног хотела "Хилтон Рамзес" су уништени, док је око 200 гостију полупразног отменог хотела спас потражило на горњим спратовима.

Четири камиона "ивеко" са полицијом за спречавање демонстрација дочекано је таквом кишом каменица да су се њихови возачи у паници окренули и поново улетели у густ облак прашине.
Ко је на кога насрнуо није се могло утврдити читаве вечери. Демонстрани су скандирали: "Муслимани и хришћани руку под руку", окупљали се у људске ланце испред троструких редова полицијских транспортера. А онда је изненада поново дошло до силовитог напада са дрвеним палицама.

Новинари који су нешто записливали одмах су били претеће опкољени. "Ви ионако пишете само најгоре о Египту, да овде има уличних сукоба", викао је један. "Како бисте ви онда ово назвали?". После тог контрапитања насилник се повукао и отишао са својом гвозденом шипком. Друге новинаре са лица места називали су Јеврејима или их сумњичили да су шпијуни.

Исламска држава – до смрти

"Велика већина Египћана презире овакво насиље", каже Мухамед Таха, који у свом беспрекорном оделу на пруге и са жутом краватом делује као биће са неке друге планете. "Када се овако нешто дешава у центру Каира, онда то погађа Египат у срце", каже овај тридесетосмогодишњак. Он ради у туризму и зна шта сада поново следи. Отказивања за отказивањем, нова отпуштања и још већа безизлазност – већ месецима су хотели, плаже и музеји празни.

Али све више младих, школованих Копта окреће леђа својој домовини. Више од 100.000 њих је после пада Мубарака напустило земљу, извештава Египатска унија за људска права, јер осећају да их радикални муслимани све више сатерују у ћошак.

Салафијски покрет у Каиру одбацује сваку кривицу за најновији излив насиља. Они осуђују оно што се десило, изјавио је један њихов представник, док је после поноћи једна мала група салафијских симпатизера усред крхотина од стакла, разваљених плочника и аутомобила који су горели сканидарала "Са нашом крвљу и нашом душом бранимо ислам" и "Исламска држава – до смрти".

Остали су се упутили у центар града обрачунавајући се, неометао од стране полиције и војске, на пролазнике за које су слутили да су хришћани.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се