Читај ми!

Тagesspiegel: Срби на Косову - жртвована мањина

Текст под насловом "Срби на Косову - жртвована мањина" берлинског листа "Тагесшпигл" поручује да је време да Запад заштити Србе, као што је некада штитио косовске Албанце. Ако Срби и Албанци нису могли да живе заједно у Србији, зашто би то онда функционисало на Косову, поставља питање аутор текста Ник Афанасјев.

Време је да Запад боље заштити српску мањину на Косову, баш као што је некада штитио косовске Албанце, пише берлински Тагесшпигл.

"Када су се САД и Европа ставиле на страну косовских Албанаца, јер за њих не би било нормалног живота у заједничкој држави, аргументација је изгледала логична. Ако се и даље размишља по истим принципима, Запад би морао да обећа Србији северно Косово, насељено превасходно Србима и бар уговорно да сарађује са Београдом", наводи берлински дневник.

У тексту коментатора Ника Афанасјева под насловом "Срби на Косову - жртвована мањина" поставља се питање ако Срби и Албанци нису могли да живе заједно у држави Србији, зашто би то онда функционисало на Косову.

"Под косовским сунцем за Србе има исто тако мало места као за Албанце некада. Иначе, остаје много више од 'лошег укуса у устима', наиме, извесност да сви племенити идеали и велика обећања слободе важе само за војно-стратешки повољно преживеле", констатује коментатор листа.

У тексту се подсећа да је насиље ескалирало након што су косовски Албанци заузели два прелаза на административној линији и да су затим уследили "поново насиље, пуцање, запаљене барикаде".

"Мржња се још једном распалила, светска јавност је поново уперила поглед на конфликт који поставља непријатна питања и, нажалост, не нуди никакве једноставне одговоре пре свега, не у вези са судбином 100.000 Срба, који живе на северу Косова", констатује Тагесшпигл.

Председник Србије Борис Тадић, који жели да СБ УН, под председавањем Немачке, осуди освајање два прелаза од стране косовских Албанаца, истовремено је критиковао оне који су уништили и запалили један прелаз, подсећа се у тексту и додаје да се "стиче утисак да би српска мањина на Косову могла бити жртвована европској интеграцији Србије".

До краја године, наводи се даље у коментару, "тактичар Тадић очекује да његова земља добије статус кандидата за приступ ЕУ, он плива између Европе, САД и Русије. Дајте мир ви доле, ми хоћемо у ЕУ".

За Србе у Зубином Потоку или у Лепосавићу трговина са Србијом, коју доживљавају као отаџбину, била је једна од свега неколико привредних области. Међународни путеви шверца, који воде кроз ову област, нису аргумент у региону који је прожет организованим криминалом, истиче се у тексту.

"Ако сада Косовари и трупе Кфора 'поново успоставе' суверенитет Косова, у коме ће они заједно да штите освојене граничне прелазе, изоловаће 100.000 Срба. Доћи ће време да Запад примени исте мере за српску мањину као и за косовску већину то мора бити поука након година конфликта у бившој Југославији", закључује берлински лист.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се