Читај ми!

Reuters: Да ли се Приштина прерачунала?

Покушај Приштине да успостави власт на северу Косова последица је "веома лоше процене" и може изазвати фрустрацију Европљана који подржавају независност Косова, наводи се у коментару Ројтерса.

У анализи актуелне кризе на северу Косова, британска агенција Ројтерс наводи да је званична Приштина ескалацијом тензија, чини се, покушала да примора Запад да јој дозволи проширење власти. Међутим, последица тога биће, вероватно, фрустрација Европљана који подржавају Косово.

Косовске власти заузеле су прелазе на северу Косова, у настојању да спроведу забрану увоза робе из Србије, што је довело до оружаног сукоба у којем је убијен косовски полицајац, а затим и до паљења прелаза Јариње.

Ројтерс подсећа да су косовске власти суочене са унутрашњим притисцима због лоше економске ситуације и одсуства контроле над севером Косова.

Европске дипломате сматрају да је Приштина, можда, пожурила да искористи прилику да оспори политику Србије, како би афирмисала свој међународни положај.

Могуће је да су косовске власти покушале да укажу на проблеме са којима се суочавају у тешком дијалогу са Србијом, после проглашавања независности пре три године, али, како оцењује Ројтерс, предузеле су потез који је последица "веома лоше процене".

"Реч је о креирању чињеница на терену", рекао је један дипломата Европске уније, додајући да Приштина ризикује да отуђи своје присталице унутар Европске уније.

"Пре три седмице, Косово је на међународној сцени било у бољој позицији. Србија је јасно била означена као кривац за проблеме у дијалогу, а Косово је имало снажно морално упориште. Сада су сами себи нанели штету", рекао је неименовани дипломата Уније.

"Србија и Косово мораће да се врате за преговарачки сто, али ће то сада бити теже", додао је саговорник Ројтерса.

Неке дипломате сматрају да су потези Приштине протеклих дана усмерени на успоравање процеса приближавања Србије ЕУ, који бележи нови замах након изручења последњег на листи осумњичених за ратне злочине пред Хашким трибуналом Горана Хаџића.

Приштина можда жели да створи проблем Србији у њеном процесу приближавања ЕУ, рекао је један европски амбасадор.

"Уколико је то тако, онда је то екстремно кратковидо и, такође, опасно по регион", закључио је тај европски званичник.

Један регионални амбасадор оценио је да власти у Приштини својим потезима чине ситуацију "тежом за (председника Србије) Бориса Тадића на предстојећим изборима и заправо на неки начин пружају подршку екстремнијим елементима у српској политици", навела је британска агенција у својој анализи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво