Читај ми!

Мајкл Роуз: И НАТО крив за Сребреницу

Некадашњи командант УНПРОФОР-а, генерал Мајкл Роуз оптужио НАТО да је, наоружавајући Хрвате и Бошњаке, поткопавао мировне напоре УН.

"НАТО, под вођством САД, систематично je поткопавао мировне напоре УН у Босни и Херцеговини, наоружавајући и тренирајући муслимане и Хрвате у тој земљи", пише генерал Мајкл Роуз, командант мисије УН у БиХ 1994. године, у рубрици "Писма читалаца" Фајненшел тајмса.

Генерал се обратио листу поводом раније објављеног текста под насловом "Лале из Сребренице", у којем се новинар Симон Купер критички односи према холандској јединици која је током рата у БиХ "чувала" Сребреницу.

Генерал Роуз је написао и да НАТО подједнако дели кривицу са УН за догађања и покољ у Сребреници.

"Да су се НАТО јединице распоредиле у БиХ 1992. године, кад их је позвао Алија Изетбеговић, желећи да спречи ширење рата из Хрватске, не би се догодио ни рат, ни масакр. Али, још горе, после доласка УН, НАТО је, под вођством САД, систематично поткопавао мировне напоре УН, тако што је наоружавао и тренирао муслимане и Хрвате", пише генерал.

"Наоружавање је дало лажну наду муслиманима да територије могу повратити силом, а та је нада била изневерена у Дејтону. Али, како је кредибилитет мисије УН био уништен у очима зараћених страна, мисија није ни могла ни да успе. Онда су се НАТО и САД нашли у ситуацији у којој нису могли да утичу на догађаје на терену, само из ваздуха. Мисија УН је колабирала 1995. године, а последице тога су охрабриле генерала Ратка Младића да нападне Сребреницу", пише генерал.

У свом писму Роуз каже да мисија УН никада није имала задатак да брани, или штити резолуције УН које су се односиле на шест заштићених зона, па је таква терминологија била пажљиво избегавана.

"Чланови мировне мисије из 16 држава нити су имали мандат, нити су били обучени и опремљени за борбена дејства. То је био задатак НАТО-а, који је, нажалост, ограничио своја деловања на бомбардовање", закључује у писму Фајненшел тајмсу генерал Мајкл Роуз.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво