Читај ми!

Guardian: Чишћење страшног завештања

Први пут после Вијетнамског рата, некадашњи непријатељи почињу операцију чишћења контаминираног земљишта диоксином, кључним састојком агенса Оранж, који је америчка војска користила за уништавање великих површина прашума које су вијетнамски герилци користили као заклон, главним кривцем драстичног повећања деформитета и смрти новорођенчади.

Вијетнам започиње прву фазу заједничког плана са Америком на отклањању штете начињене од хемијског агенса Оранж, трајног завештања Вијетнамског рата.

Две земље ће се, по први пут, заједно борити против контаминације изазване ратним запрашивањем великих површина Вијетнама овим хемијским агенсом.

Почетак чишћења ће бити концентрисан на површину бивше америчке војне базе и аеродрома Да Нанг у централном Вијетнаму, где је агенс складиштен током рата који је окончан пре више од три деценије.

У саопштењу америчке амбасаде у Ханоју наводи се да је министарство одбране Вијетнама већ започело чишћење терена од неексплодираних бомби и мина.

После тога ће, заједно са америчком Агенцијом за међународни развој, радити на отклањању диоксина - хемијског једињења коришћеног у агенсу Оранж - из земље и талога.

Авиони америчког ваздухопловства су током ратних дејстава испустили милионе галона ове хемикалије преко територије јужног Вијетнама како би уништили џунглу коју су вијетнамски герилци користили као заклон.

Контаминација диоксином, која доказано доводи до повећања стопе деформитета или смрти код новорођенчади и обољевања од рака, још увек је осетљива тема за Америку, а болна за Вијетнам.

Вашингтон је деценијама одбијао да реагује поводом контаминације, правдајући свој став чињеницом да се мора спровести још истраживања како би се утврдило да ли је запрашивање током ратних сукоба од 1961. до 1970. године узрочник здравствених проблема и деформитета међу Вијетнамцима.

Последњих година, ипак, долази до постепене промене овог става. Портпарол америчке амбасаде у Вијетнаму Вирџинија Палмер подсетила је на изјаву државне секретарке САД Хилари Клинтон октобра 2010. године приликом посете овој земљи.

"Диоксин у земљишту је завештање болне прошлости коју делимо, али пројекат који ћемо покренути, док наше две земље раде руку под руку да очисте овај простор, знак је боље будућности коју градимо заједно", истакла је Клинтонова прошле године.

Први пројекат подразумева отклањање диоскина са 29 хектара земље простора код некадашње базе Да Нанг. Испитивања канадске фирме за заштиту околине "Хетфилд консалтантс" спроведена 2009. године открила су застрашујуће податке - концентрација диоксина у земљишту била је 300 до 400 пута већа од дозвољене.

Још две америчке базе Биен Хоа и Фу Кат, у којима је агенс Оранж складиштен и утоваран на авионе за запрашивање током рата, такође су означене као критичне, пошто се на просторима тих база велика количина диоксина, услед сталног коришћења, временом изливала контаминирајући околно земљиште и воду.

Вијетнамски Црвени крст процењује да је око три милиона Вијетнамаца досада претрпело здравствене проблеме, деформације или је умрло као последица излагања агенсу Оранж. Америка тврди да је бројка далеко мања, као и да су други здравствени и еколошки фактори криви за многе болести и деформитете.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво