Читај ми!

Международная жизнь: Oсам векова руско-српских односа

Односи Србије и Русије остаће стабилни и чврсти, оценио министар спољних послова Србије Вук Јеремић. Србија захвална Русији на подршци у вези са Косовом. Европа је дом и Русији и Србији, наглашава Јеремић.

Без обзира на то са каквим се променама и потресима свет буде суочавао, специјални односи Србије и Русије остаће стабилни и чврсти, оценио је министар спољних послова Србије Вук Јеремић и нагласио да ће пријатељство два народа, које постоји већ 800 година, одолети свим искушењима.

Јеремић је, у ауторском тексту у магазину Международная жизнь (Међународни односи) Министарства иностраних послова Русије, истакао да верује да ће европски процес створити оквир за успостављање нове димензије односа две земље.

"Не само да ће Москва имати правог пријатеља у Бриселу и проширити свој приступ заједничком европском тржишту, већ ће се допринети и бољем разумевању и сарадњи Русије и Уније", оценио је Јеремић.

"Велики руски писац Фјодор Михајлович Достојевски једном приликом је приметио: 'Ми Руси имамо две родине: Русију и Европу'. Слично се може рећи и за нас, јер и ми Срби имамо две родине: Србију и Европу", истакао је Јеремић.

Такав приступ, према његовим речима, отвара значајне могућности за убрзање развоја Србије у 21. веку.

Јеремић је подсетио да је Србија донела стратешку одлуку о развоју кроз процес европских интеграција, али напоменуо да термин "Европа" за њу нема само упрошћено значење приступања ЕУ, него се, првенствено, односи на грађење европског друштва.

"Грађење европског друштва је за Србију - пут ка остваривању просперитета у миру и безбедности, сређивању унутрашњих прилика и успешном окончању транзиције", објаснио је Јеремић.

Према његовим речима, Србија наставља да рачуна на подршку Русије у откривању потпуне истине о оптужбама да су водеће јавне личности на Косову биле укључене у организовани криминал, ратне злочине и трговину људским органима пре, за време и после НАТО бомбардовања.

"Захвални смо Русији што је подржала захтев Србије да Савет безбедности оснује ад хок механизам за кривичну истрагу која би била свеобухватна по свом обиму и јурисдикцији", истакао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије сматра да се само доследношћу и деловањем преко Савета безбедности и у овом случају може спречити утисак да у спровођењу међународне правде постоје двоструки аршини.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво