Deutsche Welle: Подела Либије на три дела!

Три немачка листа: "Шпигл онлајн", "Вестдојче цајтунг" и "Ноје вестфелише" пишу о могућем сценарију у Либији. "Шпигл" прогнозира распад земље на три дела, док друга два листа упозоравају на панику на тржишту нафте уз наговештај да колапс може изазвати евентуална криза у Саудијској Арабији.

О могућем развоју ситуације у Либији, три немачка листа дају засебне прогнозе. Наводе из текстова пренео је Дојче веле.  

Шпигл онлајн сматра да у случају Гадафијевог "пада" не би било никакво изненађење ако би се земља распала.

Довољно је погледати атлас да би се видело зашто су на територији данашње Либије хиљадама година постојале три независне државе. Земља је једноставно била сувише велика да би се њом управљало из једног урбанизованог центра.

Ни становништво никада није било хомогено - многобројна племена разликују се према језику, обичајима и начину привређивања.

Племена се идентификују са регионом у коме живе, не са државом. Вековима "Либија" није било име земље, него магловита географска ознака. Грчки историчар Херодот, у петом веку пре Христа, тако је означавао цео афрички континент.

Историјска подела на регионе Триполитанију на западу, Фезан на југу и Киренаику на истоку данас се чини поново актуелном.

Прошле недеље, после 41 године, племена на истоку су одбацила Гадафијеву власт. Затим су се племена на нафтом богатом југу прикључила побуни против диктатора. Тренутно га подржава још његов регион Триполитанија. Гадафи је тако изгубио контролу над 80 процената либијске територије.

Паника на тржишту нафте

Поводом раста цена нафте лист Вестдојче цајтунг пише да се на тржишту нафте дешава оно што се обично дешава у временима потреса: завладала је паника.

Производња у Либији смањена је за трећину и то је било довољно да цена у року од неколико дана порасте за 20 процената. Барел је већ раније коштао 120 долара, 2008. године чак 145.

Међутим, паника међу трговцима нафтом тада није била тако велика као данас. Ситуација је данас опаснија, јер нико не зна на шта ће све изаћи.

Нафту која недостаје, чланице ОПЕК-а, пре свега Саудијска Арабија, могу без проблема да надокнаде, али шта ако и у земљи која је највећи произвођач нафте у свету дође до немира?

Наслови као "Барел нафте 250 долара" или "Литра бензина два евра" привлаче пажњу, али нису нека поуздана прогноза. Наиме, пре него што свет падне у депресију мора се десити још нешто осим протеривања Гадафија из Либије.

Цене не одређује један узрок

Ценом нафте бави се и лист Ноје вестфелише који пише да они који су приморани да се возе на посао не могу да зараде новац брзином којом га издају на бензинским пумпама.

Спекулације су један од основних разлога за драстичан раст цена горива. Свакако да ситуација у Либији и другим земљама - произвођачима нафте изазива забринутост, али при том би требало имати у виду могућности снабдевања.

Чињенице не указују на драматичну ситуацију. Либијско учешће на тржишту није велико и друге земље лако могу да надокнаде тај недостатак. Међутим, тренутна цена није одраз те процене. Скокови цене нафте не могу се свести само на један узрок.

Јасно је да спекулације значајно доприносе поскупљењу. Оправдане су и критике на рачун нафтних компанија - оне очигледно користе тренутну ситуацију како би додатно зарадиле.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво