The Economis: Лоша недеља за Албанце

Коментаром да су последњих неколико дана веома лоши за Албанце, магазин "Економист" започиње своју анализу претходне недеље. Преносимо текст британског листа у целини.

Парламентарна Скупштина Савета Европе усвојила је извештај Дика Мартија, према којем се косовски лидери оптужују за најтежа кривична дела. Готово истовремено, у Албанији је дошло до ерупције насиља, у којем су убијена три демонстранта, очигледно од стране снага безбедности.

Албански премијер Саљи Бериша оптужио је опозицију, на челу са градоначелником Тиране Едијем Рамом, за организовање група криминалаца и терориста. Рама је узвратио да је премијер одговоран за крвопролиће, а да је министар унутрашњих послова друштвено опасан црв кога треба ухапсити.

Пошто је Албанија званично поднела захтев за чланство у Европској унији, а Унија снажно подржава полицијску и правосудну мисију на Косову, догађаји коју су обележили претходну недељу показују да је ситуација дубоко алармантна, наводи Економист.

Бивши словачки министар иностраних послова Мирослав Лајчак састао се, 26. јанунара, са албанским лидерима у покушају да спречи нови круг насиља.

Нормалан парламентарни живот у Албанији у застоју је још од 2009. године, од када опозиција тврди да су избори били намештени.

На Косову, напредак готово да не постоји. Најновији проблеми проистичу из извештаја Дика Мартија, у којем оптужује Хашима Тачија да стоји на челу мафијашке мреже која се бави шверцом оружја, дроге и нелегалном трговином људским органима. Тачи одговара да је извештај пун лажи и српске пропаганде.

Извештај су критиковали и Албанци, који су на страни косовског премијера.

За лош међународни имиџ Косова одговорне су и претходне безуспешне истраге о трговини органима које нису дале готово никакве резултате. После усвајања извештаја у Парламентарној скупштини Савета Европе, одговорност за истрагу сада прелази на Еулекс.

И док Марти тражи од међународне заједнице да обезбеди сигурност сведока, тужиоци Еулекса траже од Мартија да им преда доказе.

Прича о трговини људским органима на Косову први пут је поменута у књизи бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте.

Осетљива истрага за Еулекс

Њен сарадник Чак Судетић тврди да у свом садашњем облику Еулекс не може да води тако осетљиву истрагу, јер не постоји одговарајући програм заштите сведока. Према његовим речима, за Еулекс раде локални преводиоци који су осетљиви на претње или притисак на њихове породице.

И таман када се мислило да је то све, британски Гардијан објавио је тајне извештаје НАТО-а у којима је Хашим Тачи описан као једна од "најкрупнијих риба" косовског подземља.

Према тим извештајима, Џавит Халити, један од кључних актера косовске политичке сцене, описује се као један од централних ликова органозиваног криминала, умешан у проституцију, кријумчарење оружја и дроге.

Халити је повезан са убиствима у Албанији 1997. године, када је убијен и новинар Алија Ука, који је критиковао Ослободилачку војску Косова.

Халити није био доступан за коментар британском листу, иако је био у Стразбуру на седници Парламентарне скупштине која је усвојила Мартијев извештај о трговини органима на Косову, али се сложио да би Еулекс морао спровести истрагу о тим наводима. 

Рекао је и да ће тврдње о трговини органима, у међувремену, спласнути. Можда, али је штета за Косово и Албанију већ учињена.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара