Добар дан, оружје

У току су разговори САД и Саудијске Арабије о продаји војних летелица вредних 60 милијарди долара. Уколико буде успешно окончан, тај посао биће најуноснији амерички извозни подухват, бар кад је реч о оружју. Американци наоружавају Саудијце, како би уплашили Иран, сматрају аналитичари.

Обамина администрација покушава да прода Саудијској Арабији модерне војне летелице, вредне око 60 милијарди долара, за шта званичници из Пентагона кажу да је највреднији извозни посао у вези са оружјем.

Виши званичник из Министарства одбране рекао је да је администрација спремна да одобри продају 84 нових авиона "Ф-15" и три типа хеликоптера. Или, 70 унапређених "Ф-15С", 70 "апача", 72 "блек хока" и 36 хеликоптера "литл берд".

Посао би могао да буде завршен у наредних пет до десет година, зависно од распореда производње и потребне обуке.

"Ово обезбеђује (Саудијцима) мноштво одбрамбених могућности да одбране краљевство", изјавио је званичник који је разговарао са новинарима, под условом да остане анониман, јер трговински уговор још увек није потписан.

Према закону, председник има обавезу да Конгрес обавести 30 дана пре давања формалне понуде за продају оружја иностранству, а Конгрес може зауставити продају.

Брет Функ, заступник сенатора Кристофера С. Бонда из Мисурија, где се производе делови за "Ф-15", изјавио је да је тај посао "важан за државну стратегију у вези са Средњим истоком" и да се Бонд нада да ће то очувати послове за производњу борбених авиона у Сент Луису.

Разговори између САД и Саудијске Арабије воде се већ месецима, али више детаља тек сад излази у јавност. Волстрит џурнал је, у понедељак, обелоданио појединости.

Према војним изворима, произвођач "Ф-15", "апача" и "литл бердса" проценио је да ће набавка укључивати 77.000 директних и индиректних послова у 44 државе. Неки од тих послова биће настављени, а неодређени број нових послова ће, такође, проистећи из постојећих.

Други посао, према речима неименованог високог званичника из Пентагона, могао би да укључује продају поморских система и балистичких система за одбрану пројектилима, који би могао да вреди неколико десетина милијарди долара.

Званичник истиче да Саудијци настављају са интерним разговорима о тим набавкама и чекају исход надметања за изградњу новог приобалског борбеног брода. Морнарица бира између два конструктора за изградњу малог брода лаког за маневрисање, намењеног за операције недалеко од обале.

Аналитичари војне индустрије кажу да је продаја војних летилица кључ напора САД да појача подршку арапским савезницима против Ирана.

"САД улаже највеће напоре да застраши и обузда Иран", изјавио је Антони Кордесман, научник у Центру за стратегијске и међународне студије. "Ако посматрате све ове продаје, САД ради на томе да оформи саудијску војну авијацију, тако да буде знатно боља од иранске. Ове продаје доприносе способности Саудијске Арабије да увери Иран да не може користити пројектиле или ваздушне војне снаге против Саудијаца и њихових суседа.

Ричард Абулафија, аналитичар ваздухопловне индустрије у "Тил групи" у Ферфексу, истакао је да је прекоокеанско тржиште оружја постало активније последњих година. Прошле године, Сједињене Америчке Државе извезле су преко океана војних летилица у вредности од 3,2 милијарде долара, у поређењу са 2,4 милијарде, у 2008. години.

Међу највећим купцима у 2009. години били су Сингапур, са куповином летилица "Ф-15" у вредности од једне милијарде долара, Грчка и Пољска, које су наручиле "Ф-16С" вредне 1,9 милијарди, и Аустралија, која је за 200 милиона прибавила "Ф-18С".

Абулафија је додао да ће "Ф-15С", најнапреднија војна летилица у САД, вероватно бити продата Саудијцима. Друга напредна летилица, "Ф-35", није спремна и не може да носи толико наоружања као Ф-15 и, према његовим речима, "било би теже продати Саудијцима 'Ф-35' из политичких разлога".

Иако је рекао да је Израел кроз историју изражавао узнемиреност америчким продајама наоружања арапском свету, Абулафи је истакао да је Израел обезбедио средства за набавку антибалистичких пројектила и да је један од првих купаца летелица "Ф-35".

Лорен Томпсон, консултант у војној индустрији, каже да ће продаја ваздухоплова и поморског наоружања бити подстрек за америчке произвођаче. Они покушавају да повећају прекоокеанско пословање, пошто ће издвајања Пентагона за набавку наоружања, према очекивањима, остати на истом нивоу или ће благо опасти у наредним годинама.

"Са домаћом тражњом за оружјем која опада, велике компаније за производњу наоружања траже прекоокеанске клијенте, као што је Саудијска Арабија, да би надоместиле ту разлику", објаснио је Томпсон. "Те земље имају новца за трошење у ово време када америчка Влада стеже каиш са издацима".

"Сикорски", који је у власништву "Јунитед технологија", производи "блек хок" хеликоптере.

Пентагон је објавио, у понедељак, да неће износити никакве детаље о продајама војних летелица, док склапање посла не буде завршено.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво